Az vagy amit eszel. Testi és lelki egészség

amiteszel2

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A gyermek nap mint nap találkozik az egészséges táplálkozás fogalmával, otthon a szülők mossák meg a fejét, ha nem eszi meg a zöldséget, az iskolában tanórák keretében szerzi információit, az orvosi rendelőben szép, színes képekkel szembesül, a médiumok naponta közvetítenek felé erre vonatkozó ismereteket. Reklámok sora szuggerálja – ha igaz, ha nem -, hogy mennyire egészséges egy adott termék, s ha nem szed ezernyi vitamint és kiegészítőt, nem lesz fitt, sportos és egészséges.

Egy felnőtt is elveszettnek érzi magát ebben az információdömpingben, nemhogy egy gyerek, aki csak azt látja, hogy tulajdonképp semmit nem ehet, ihat, amit a gyerekek amúgy szeretni szoktak, mert vagy kövér lesz vagy elrothadnak a fogai, de semmi esetre se számítson hosszú életre. Az egészséges életmódra, táplálkozásra nevelésnek ezért nem csupán az a feladata, hogy enciklopédikus tudást közvetítsen a gyermeknek, hanem legfőképpen az, hogy rendet rakjon a fejében, s megtanítsa arra, miképp kell önállóan gondolkodni, kritikusan hozzáállni az információkhoz. Célunk, hogy az egészség értékké váljon, tudatosan átgondolt, rendszerben látott értékké, de semmiképp se váljon egy rossz értelembe vett kényszeres egészségmániává.

amiteszelMúzeumunk erre a feladatra vállalkozik az életkori sajátosságoknak megfelelően átalakított, 12 tanegységre bontott témakör bemutatása során. Az önmagunkra való odafigyelés, önmagunk minél teljesebb megismerése alakítja ki azt a felelős magatartást, amellyel egészségünket megóvjuk, testi-lelki harmóniánkat megteremtjük, s majdan felnőtt emberként családunk, szeretteink iránt érzett felelősségünket megalapozhatjuk.

Kapcsolat:
Kómár Hanna múzeumpedagógus
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár
1013 Budapest, Apród u. 1-3.
Tel: +36-1-20 11 577,  +36-1-375-3533

komarhanna(kukac)semmelweis.museum.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>