Fuzionált a Semmelweis Orvostörténeti és a Magyar Nemzeti Múzeum

2017. februárjától társintézményként működik tovább a Magyar Nemzeti Múzeum és az eddig Semmelweis Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOMKL) néven ismert nemzetközi tekintélyű intézmény. A továbbra is országos múzeumként működő Magyar Nemzeti Múzeum-Semmelweis Múzeum Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár (MNM-SOMKL) főigazgatója Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetője, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Levéltárat dr. Kótyuk Erzsébet irányítja. Helyettesként dr. Magyar László segíti a munkáját.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár az elmúlt évtizedben a magyar muzeológia és az európai medicinatörténet megkerülhetetlen intézményévé vált. A gyűjtemény kvalitásával és nagyságával, a múzeum vándorkiállításaival, a muzeológusok előadásaikkal, az intézmény programjaival olyan elismeréseket érdemelt ki, mint az Év Múzeuma-díj, az Év Múzeumpedagógiai Programja, a Millenniumi Díj, miközben a Semmelweis-doktrína 2015-ben bekerülhetett az UNESCO Világemlékezet programjába.

Az alacsony költségvetéssel és kis létszámmal dolgozó múzeum munkatársai a gyűjteményezési, állományvédelmi, kutatói, kiállítás-szervezői, kurátori illetve múzeumpedagógiai feladataik mellett olyan szakterületek ellátását is vállalták eddig, amelyek nem tartoznak feladatkörükbe: arculattervezés, terembérlés, szállítás, tárgymozgatás, műszaki feladatok. Ahhoz, hogy az intézmény tovább tudjon lépni a megkezdett úton, szükségessé vált, hogy a felsorolt területeken magasabb szintű szakmai feltételeknek is megfelelhessen. Ezt a szakmai környezetet 2017 februárjától a Magyar Nemzeti Múzeum teremti meg, amely többek között olyan intézményekkel dolgozik hasonló módon együtt, mint a visegrádi Mátyás Király Múzeum, a sárospataki Rákóczi Múzeum vagy az Esztergomi Vármúzeum.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>