SZABÓ BEÁTA: A fény sebei, a színek anatómiája A kiállítás október 5-ig meghosszabbítva!

Szabó Beáta

SZABÓ BEÁTA:

 

A fény sebei, a színek anatómiája

 

Nyílt. Bensőséges. Esendő. Őszinte.

 

Szabó Beáta festőművész az emberi lét sérülékenységével, tisztaságával, nyughatatlanságával foglalkozik.  Képeinek témája a lélek és a test kapcsolata, annak szimbólumrendszere.

 

A keleti filozófiák megközelítése szerint a szervek különböző lelki képességek székhelyei, fizikális megtestesülései és kivitelezői is egyben. Amint a bensőnk megsérül, testi tüneteink lesznek. Ha valamit elhanyagolunk, vagy elfojtunk magunkban, arról szervezetünk üzen nekünk. A tüdő légzőrendszerünk legfontosabb része, ez szűri meg az életet jelentő levegőt, ahogy a testbe beáramlik. A gyomor átvitt értelemben az egyéni ízlések, igények kielégítésére szolgál. A húgyhólyaghoz rendelik az érvényesülést, az akarat tettre váltását. Az epehólyag funkcióköréhez a döntési képességet, míg a szívhez az irányítást kapcsolják. A megélések hiánya , a szervek alul vagy túlműködése alakítja ki a szervezet sajátos színezetét, az egyént magát.

A színek anatómiája a színek struktúráját és szerveződését foglalja magában. A festmények a megélt érzelmi és szellemi tartalmakat impasto technikával (a festék vastag felhordása) hozzák még közelebb, teszik azokat megfoghatóbbá. A sgrafitto módszer használatával (a festék visszakaparása) fokozódik a képek térbeli és érzelmi hatása, mélysége. Azzal, hogy a művész közvetlenül a kezével alkalmazza e technikákat, direkt kapcsolat jön létre közte és a mű között, ami ösztönös kifejezési módot tesz lehetővé. Az eredmény: lüktető alkotások, amelyeknek nyers tisztaságukban rejlik őszinteségük, erejük.

 

Szabó Beáta: A fény sebei, a színek anatómája című új kortárs kiállításunk ideje alatt a múzeum udvarában Szabó Beáta folytatja a már elkezdett alkotását. A kiállítás a finisszázson, szeptember 28-án válik teljessé az elkészült festménnyel.

Élő festés 10-12 óra között a következő időpontokban:Sz_Bea_fest

szeptember 11-15. (hétfő-péntek)
szeptember 17-22. (vasárnap-péntek)
szeptember 24-28. (vasárnap-csütörtök)

A performansz ingyenesen tekinthető meg a felsorolt napokon.

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>