“Csak nehogy én is elkapjam!” Az emberiséget sújtó nagy fertőzések

nehogy

A múzeumi óra a történelmi előtanulmányokra épít. A diákok kötetlen beszélgetés formájában felidézik az emberiséget sújtó nagy járványokat: a pestist, a kolerát, a himlőt, a szifiliszt és a spanyolnáthát; majd meghatározzák a járványok terjedésének okait, gazdasági és társadalmi hatásait. Az óra második fele csoportmunkával telik. Minden csoport kap egy kérdésekkel teli feladatlapot egy adott járványhoz kapcsolódóan. Ezt a kiállítás megtekintése és tanulmányozása után tudják megoldani. Az óra végén minden csapat bemutatja az adott járványt a megtalált válaszok alapján.

A múzeumi óra keretén belül a diákok információkat szerezhetnek a hétköznapi élet higiéniájáról, az állam szerepéről (közegészségügyi szervezés, politia medica), az urbanizáció egészségügyi hátrányairól is. Az állandó kiállításban példákat és képi forrásokat gyűjthetnek a járványok művészeti megjelenítésére.

Korosztály: 1418 év

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, biológia

Kapcsolat:

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár
1013 Budapest, Apród u. 1-3.
Tel: +36-1-20 11 577,  +36-1-375-3533

tarlatvezetok(kukac)semmelweis.museum.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>