Gyógyszer vagy kábítószer? A tudatmódosító szerek története

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a drogfogyasztás problémája nagyjából 50 évvel ezelőtt kezdődött, de valójában hosszú és különleges múlt áll mögötte. Az alkohol, a koffein, vagy a dohány egykor tiltott szerek voltak, a világ néhány pontján még ma is annak számítanak.

A múzeumi foglalkozás egy tematikus tárlatvezetéssel indul, amelyen a következő kérdésekre keresik a választ a diákok: a különböző történelmi korokban hogyan és mire használták ezeket a tudatmódosító szereket? Miből lett gyógyszer, illetve mely gyógyszereket alakította át az ember gyilkos élvezeti szerré, azaz kábítószerré? Az óra folyamán egy kísérletet is elvégezhetnek a tanulók, amely szemlélteti, hogy egy szál cigaretta elszívása hogyan hat az emberi tüdőre. A foglalkozás egy vita generálásával zárul, amely a drogok káros hatásainak kiküszöbölését illetően tárgyalja a zéró tolerancia és a betiltás eszközének hatékonyságát.

Korosztály: 12–18 év

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, biológia, osztályfőnöki

Kapcsolat:
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár
1013 Budapest, Apród u. 1-3.
Tel: +36-1-20 11 577,  +36-1-375-3533

tarlatvezetok(kukac)semmelweis.museum.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>