featured image
Hírek

AZ ÉV MÚZEUMA 2010

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2011-ben is a Múzeumok Majálisán adta át  Az Év Múzeuma pályázat díjait.

A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a komplex fejlesztésért, a megújult szemléletű, közönségbarát, széles látogatói réteghez eljuttatott időszaki és vándorkiállításokért vehette át  Az Év Múzeuma 2010 díjat.

P1270235 P1270242-1 P1270249

„A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nemcsak múzeumként, hanem könyvtár- és levéltárként is működik. Pályázatukat elsődlegesen a múzeumi szakterület eredményei alapján nyújtották be, a bírálók főként e területet vizsgálták, de a témához természetesen szorosan kapcsolódik a másik két egység munkája is.

A bírálók tudatos és komplex fejlesztés hatását érzékelték az intézmény működésében. A múzeum az elmúlt esztendőben látványos eredményeket produkált mind a közönség fogadása, mind a kiállítások fejlesztése, a műtárgyvédelem, a digitalizálás és a nemzetközi tevékenység területén.

Jelentős mértékben sikerült növelniük a látogatószámot, hangsúlyos szerepet kapott a kommunikációs tevékenység, ismertebbekké váltak. Példaértékű az időszaki kiállítások megújult szemlélete, tartalmi és formai megjelenése, valamint a kiállítások vándoroltatása magyarországi és határon túli magyar múzeumokban.

Eredményesek a megelőző műtárgyvédelmi fejlesztésekben, tudatos koncepció alapján, ezen a téren nem költségigényes megoldásokkal, lépésről lépésre fejlődnek. Az időszaki kiállítások vándoroltatása során is nagy hangsúlyt fektetnek a műtárgyvédelemre, -szállításra, de az állandó kiállításból is kiváltják a hosszabb terhelést nehezen viselő eredeti dokumentumokat.
Jelentősek a gyűjtemények digitalizálásában elért eredményeik, folyamatos a digitális fotógyűjtemény fejlesztése és a világhálón való megjelenítése; a könyvtár teljes könyvanyagának digitális katalógusa elkészült, honlapjukon elérhető.

A múzeumi képzési program nemzetközi szinten is megjelent az intézmény munkájában, 2010 elején zárult a SOM vezetésével egy másfél éves, az EU Grundtvig Alap által támogatott projekt a felnőttképzés területén.

A múzeum kiállítási tevékenysége az értékelt időszakban főleg az időszaki és vándorkiállításokban teljesedett ki. Az intézmény vezetése koncepciót készített az állandó kiállítás újrarendezésére, ez azonban függvénye az épület teljes felújításának és bővítésének.

Kidolgozták az időszaki kiállítások rendezésének új elvi szempontrendszerét, a rendezések gyakorlati tapasztalatai alapján részletes protokollt állítottak össze, s ez segíti a kiállítások vándoroltatását, újrarendezését. A bemutatott anyagot jól kiegészítik a kiállításokhoz megjelentetett színvonalas szakmai füzetek.

P1270676-1

Démoni ragály: a pestis (2008–2011) kiállítás 2009-ben az OKM nívódíját nyerte el, eddig 10 helyszínen mutatták be.

Az Eleven tanulság. A kórbonctantól a patológiáig (2009) tárlat 2010-ben a „Pro Pathologia Hungarica” díjat nyerte el.

Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság (2010–2011) kiállítást a fidelio.hu a 2010. év hét legjobb kiállítása közé sorolta. Eddig három meghívás érkezett a tárlat vendégül látására.

A sebesült Görgei (2010–2012) már nevében is különleges történelmi látószöget ajánl fel a látogatónak. A múzeum épületében jelenleg ez a kiállítás tekinthető meg.

A kiállítási tevékenységhez szorosan kapcsolódnak a múzeumpedagógiai programok, egyaránt szerveznek ilyet az óvodás korosztály, általános iskolások és középiskolások számára is. A két utóbbi tanévben Mikrokozmonauták – Utazások a test mélyére, majd Életmódszertár címmel dolgoztak ki az említett korosztályoknak foglalkozásokat. TÁMOP-pályázatok révén mintegy 5000 iskoláskorú gyermek jutott el a múzeum programjaira.

A pályázati háttérrel finanszírozott események mellett folytatódtak a saját erőforrásokkal kialakított tevékenységi formáik is: a szakkörök, a mentori program orvosegyetemekre készülő középiskolai diákoknak, és léteznek témanapok is. Ezek ismertetése részletesen elérhető saját honlapjuk mellett más programajánlókon is.”

(via magyarmuzeumok.hu)

Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024