Győrffy László: Privát biológia

győrffy

Győrffy László képzőművész az egyetem elvégzése után érdeklődni kezdett a képzőművészeten kívüli ábrázolások iránt: orvosi- és magyarázó ábrák, diagramok, amelyek leegyszerűsítve és egzakt módon jelenítik meg valaminek a szerkezetét. Saját munkái szándékosan aláaknázzák azt a pozitivizmust, melyet ezek az ábrák rejtenek: a felvilágosodás egyik nagy vállalkozása az anatómia tudománya volt, amelyet az az elv vezérelt, ha kiismerjük az emberi testet, megismerhetjük az emberi lelket is – egy felsőbbrendű racionális cél érdekében.

Győrffy érdeklődése középpontjában éppen a transzgresszió, azaz a határsértés gesztusa, társadalmunk alapjait meghatározó kettősségek (Én/Másik, élő/halott, külső/belső, természetes/mesterséges) határainak átlépése áll, mely által megkérdőjeleződhet a test egysége és a lélek transzcendenciája – ily módon számára egy mű létrehozása nem csak teremtő munka, de épp annyira destruktív aktus is.

„Aki Győrffy László művészetével szembesül, annak le kell mondania arról a humanista alaptételről, miszerint „otthon vagyunk” a világban. Az alkotások ehelyett a kiszolgáltatottság antropológiáját teszik meg az emberi létezés alapjává, hiszen sohasem tudhatjuk előre, hogy holnap milyen formában, milyen mutációban szembesülünk saját idegenségünkkel.”
Nemes Z. Márió

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma tisztelettel meghívja Önt  2017. október 13 -án (pénteken) 18 órára
 
Győrffy László: Privát biológia című kiállításának megnyitójára.
 
 
Program:
 
Kerekasztal- beszélgetés az emberi test dekonstrukcióiról a kortárs képzőművészetben
Győrffy László képzőművésszel Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta és Mucsi Emese művészeti író (artmagazin.hu) beszélget.

 

 

A kiállítás kurátora: Dankó Réka művészeti menedzser

 

A kiállítás díjmentesen megtekinthető: 2017. október 13.- november 12. között.

Hozzászólások a témához: “Győrffy László: Privát biológia

 1. Tisztelt Barátaink,
  A beszélgetés szerkesztett változata elérhető ? Privát? Talán a D. Lynch filmjének a plakátjaiból lehetne párat bemutatni…
  Elephant man… “A modern lymphológia szülőhazájában”.Üdvözlettel! Túri Gábor, Budaörs

  1. Tisztelt Gábor!
   Nincs a beszélgetésről szerkesztett változatunk, de ajánljuk figyelmébe a Balkon 2011/2 számát.
   Köszönjük érdeklődését!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>