HOGYAN LEGYEK TUDÓS? – BESZÉLGETÉS BERTÓK LÓRÁND PROFESSZORRAL

selye-labor

 

Milyen egy valódi tudós? Hogyan építhetünk fel egy világszinten is jegyzett tudományos karriert? – A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum „Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói”című kiállításához kapcsolódva elsőként dr. Bertók Lóránd kutatóprofesszort kérte fel, hogy a munkássága során szerzett tapasztalatokat ossza meg a pályaválasztás előtt vagy pályájuk elején álló fiatalokkal. A beszélgetés időpontja: 2015. december 1. 16 óra 30.

A tudósokról alkotott képünket épp úgy sztereotípiák, közhelyek, filmek formálják, mint a legtöbb szakmáról alkotott véleményünket. Őrült professzor, autisztikus kutató, a laborok zsarnoka, szemüveges csodabogár – nem csoda, hogy a filmekben szereplő karakterek inkább riasztják, mint vonzzák a pályaválasztás előtt álló fiatalokat! Pedig a tehetség sokszínű, épp úgy, ahogy a tudós is. Erről kívánjuk meggyőzni azokat a gimnazistákat, egyetemistákat, akik eljönnek egy vérbeli kutató, Bertók Lóránd előadására.

Minden felfedezés annyit ér, amennyivel az emberek javát szolgálja, véli Bertók Lóránd professzor. A nevéhez fűződő Tolerin nevű szer alkalmazása, a természetes védekezőképességet megerősítő hatása remélhetőleg ezt teszi majd. A kétszeres akadémiai díjas, Széchenyi-díjas professzor életében együtt van az elmélyült tudományos munka, a nemzetközi színtér, anyanyelvünk ápolása és a hazai távlovaglási sport megalapítása, a már nem éppen fiatal korban megszerzett országos bajnoki cím is. Meghívásunk apropója, hogy a tudós Selye János montreali laboratóriumában is dolgozhatott.

Tudd meg, hogy sikerült ilyen ragos helyre kijutnia, milyen tapasztalatai voltak a világhírű kutatóról, hogyan profitált ebből! Kérdezd meg, kik és hogyan segítették pályáját, milyen akadályokat kellett leküzdenie, melyek voltak a legnagyobb sikerei!

Bertók Lóránd kutatóprofesszor 1934-ben született Debrecenben. Az állatorvos-tudomány kandidátusa, az orvostudományok akadémiai doktora, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára. 1967 óta az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet főtanácsadója. Több nemzetközi és hazai szakmai tudományos társaság alapítója, illetve tagja. Kutatási területe: a sugárbiológia, ezen belül a természetes ellenálló képességgel összefüggő kórtani, sugárbiológiai és immunológiai kérdések. Évtizedek óta folytat aktív közéleti tevékenységet.

Még több információ: http://mno.hu/migr_1834/a-leallitott-futoszalag-790639

Kapcsolódó kiállítás: „Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói” – http://semmelweismuseum.hu/az-izgalom-biologiaja-selye-janos-es-a-stresszelmelet-dimenzioi/

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 1013 Budapest, Apród utca 1-3.
Időpont: 2015. december 1. 16.30 – 18.00

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>