Korok és Kórok

korok_es_korok-03    korok_es_korok-01   korok_es_korok-02

 

 

 

 

 

Kiállításunk célja bemutatni az emberi csontvázon megjelenő traumás elváltozásokat, szerzett vagy örökletes csontelváltozásokat, fertőző betegségek megjelenését, különböző, a csontvázat is érintő testmódosításokat, e mellett ezen betegségek, eljárások korabeli ábrázolásait, gyógymódjait.

Szemléltetésként a patológiás csontok mellett metszetek és fényképek, röntgen- CT és elektronmikroszkóp felvételek segítségével tudjuk résztelesebben érzékeltetni a látogató számára milyen elváltozások keletkeznek a betegségek/eljárások hatására testünkben.

A traumás eseteknél a háborúk és mindennapi élet nehézségei közben szerzett sérülésekre fókuszálunk: bizonyos fegyverek, mint a kard vagy a buzogány, milyen csontsérüléseket tudtak okozni és az orvoslás ezt hogyan tudta, vagy nem tudta kezelni. Mi mindent lehet megállapítani egy fegyver okozta sérülésből.

A fertőző betegségek témakörében olyan betegségeket mutatunk be, amelyek átszövik a történelmet kisebb, nagyobb járványok tekintetében. A lepra, a TBC mind ma is élő betegségek, de már részben vagy teljesen gyógyíthatóak. A betegségek története összekapcsolódik az emberiséggel, és a paleopatológián keresztül ez jól látható. A csontváz- és múmiakutatás segítségével megismerkedhetünk ezen betegségek történelmi gyökereivel.

A „divat” fejezetben a testmódosításokhoz kapcsolódó elváltozásokat szeretnénk feltárni a koponyatorzításoktól a fűzőviselésen át a lótuszlábú kínai nők bemutatásával.

A kiállításon a Nephthys-projekt kutatásai is helyet kaptak. Ennek keretében a Múzeum gyűjteményébe tartozó egyiptomi múmiák paleopatológiai kutatásainak eredményei tekinthetők meg.

A kiállítás anyagát a SOM gyűjteményei mellett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Embertani tanszéke, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani tára és a Hopp Ferenc Múzeum anyagából állítottuk össze.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>