Vigyázz, kész, SOM!

Időszaki kiállítás

Rendhagyó kiállítás várja a látogatókat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. Tabáni titok. 50 éves a SOM című tárlatával a múzeum fél évszázados fennállását ünnepli.

A SOM új időszaki kiállításának középpontjában a múzeum belső élete áll, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kiállítás csak a munkatársaknak vagy a múzeumi szakmának szól!A tárlat izgalmas lehetőséget kínála látogatóknak, hiszen bepillanthatnak a múzeum magánéletébe, a kiállításokon túli terekbe. A látogatók megismerhetik azt a folyamatot, ahogyan a tárgyból műtárgy lesz, valamint azt is, hogy a múzeum egyes munkatársai ebben hogyan vesznek részt.

A kiállítás az átlagos látogatók mellett a szakmabelieknek is tud újat mutatni, és egyéni hangvétele megmosolyogtat, nosztalgiát ébreszt.

Egy külön terem a múzeum változatos gyűjteményeinek legizgalmasabb darabjait mutatja be, amelyek esetenként szemet gyönyörködtetőek, meghökkentőek vagy egyenesen elborzasztóak. Olyan tárgyakat, amelyeket eddig jórészt a raktárak őriztek, és a látogatók még nem vehettek szemügyre. A tárlat egyik érdekessége, hogy a muzeológus, a restaurátor vagy épp a múzeumi fotográfuseszközei is láthatók.

A tárlat, bensőséges jellegéből adódóan, a múzeum munkatársainak személyes tárgyaiból is merít, történeteket mesél el. A kiállítás beavat minket, látogatókat olyan privát történetekbe, amelyeket más kiállításban nem ismerhetünk meg.

A múzeum kiállításpolitikája, történeti fejlődése is nyomon követhető a 1960-as évek végétől napjainkig. Hogyan lett egy, jórészt a szakmának szóló intézményből közönségbarát múzeum? Hogyan váltották fel a tárgyi anyagban gazdag, de passzív bemutatási módokat a későbbi interakítv elemek, a látogatóközpontú módszerek? Milyen titokzatos események történtek a hévízi üdülőben? Hogyan kapcsolódik a Kórház a város szélén című csehszlovák filmsorozat a SOM-hoz? Ilyen kérdésekre is választ talál az, aki ellátogat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>