featured image of the post
Kiállítás Archívum

Alkotó elmék, gyógyító orvosok. Innovatív medicina

Hazai vívmányok, magyar fejlesztések és legendás tudósok. Időszaki kiállításunk nyomába ered nemzetünk nagyjainak, annak, miként járultunk hozzá a gyógyítás tökéletesedéséhez, az orvosi eszközök fejlődéséhez. Tudós magyarok és lenyűgöző találmányok június 18-ától a SOM új tárlatán!

A gyógyítás története tulajdonképpen az újítások, szakmai kutatások és fejlesztések, új ötletek megvalósításának története: a rendszerek, módszerek, eljárások folyamatos alakítása annak érdekében, hogy a betegségek megelőzése, a betegek gyógyítása és ellátása minél hatékonyabb, eredményesebb legyen.  Természetesen ez nem mindig történik zökkenőmentesen, hiszen ahogyan Szent-Györgyi Albert fogalmazott: „ahhoz, hogy az ember valami egész újat meglásson, egész másképp kell gondolkodni. És ha az ember másképp gondolkodik, azt mondják, hogy bolond.” Így az előrelépés, a változás küzdést is jelent, mert gyakorta jár a szemléletmódok egymásnak feszülésével.

Az újítások elfogadtatásáért – különösen, ha azok szembe fordultak az addig megszokottakkal – mindig meg kellett harcolni. A magyar orvostársadalomnak bőven akad tapasztalata ebben, s itt talán elég Semmelweis küzdelmeit említeni, amit felfedezésének elismertetése érdekében vívott.

A magyar orvostörténetben szép számmal akadnak olyan kutatók, orvosok, akik neve, találmánya, műve nem cseng ismeretlenül a világban. Az orvostudomány szinte minden területéről tudunk példákat hozni. A kiállítás közülük mutat be néhányat, egyfajta szűk keresztmetszetét adja az elmúlt századok újításainak, amelyekkel a magyar orvosok a múltban hozzájárultak az egyetemes orvostudomány fejlődéséhez, illetve amivel ma előmozdítják a gyógyítás színvonalának növekedését. A tárlat ismerteti a 19. század végén és a 20. század elején megindult szerkezeti és szemléletbeli változásoknak egy részét, amelyek a nyugati betegellátás és gyógyítás mai arcának is alapvonalait adták.

Bízunk benne, látogatóink izgalmakat és büszkeséget találnak e tárlatban, hiszen célunk az, hogy e gazdag múltat megidézzük, hogy a gyógyászat magyar mesterremekeit bemutassuk.

Kurátor: Dr. Szabó Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024