A könyvtár október 3-án rendezvény miatt zárva tart!

featured image of the post
Kiállítás Archívum

Alkotó elmék, gyógyító orvosok. Innovatív medicina

Hazai vívmányok, magyar fejlesztések és legendás tudósok. Időszaki kiállításunk nyomába ered nemzetünk nagyjainak, annak, miként járultunk hozzá a gyógyítás tökéletesedéséhez, az orvosi eszközök fejlődéséhez. Tudós magyarok és lenyűgöző találmányok június 18-ától a SOM új tárlatán!

A gyógyítás története tulajdonképpen az újítások, szakmai kutatások és fejlesztések, új ötletek megvalósításának története: a rendszerek, módszerek, eljárások folyamatos alakítása annak érdekében, hogy a betegségek megelőzése, a betegek gyógyítása és ellátása minél hatékonyabb, eredményesebb legyen.  Természetesen ez nem mindig történik zökkenőmentesen, hiszen ahogyan Szent-Györgyi Albert fogalmazott: „ahhoz, hogy az ember valami egész újat meglásson, egész másképp kell gondolkodni. És ha az ember másképp gondolkodik, azt mondják, hogy bolond.” Így az előrelépés, a változás küzdést is jelent, mert gyakorta jár a szemléletmódok egymásnak feszülésével.

Az újítások elfogadtatásáért – különösen, ha azok szembe fordultak az addig megszokottakkal – mindig meg kellett harcolni. A magyar orvostársadalomnak bőven akad tapasztalata ebben, s itt talán elég Semmelweis küzdelmeit említeni, amit felfedezésének elismertetése érdekében vívott.

A magyar orvostörténetben szép számmal akadnak olyan kutatók, orvosok, akik neve, találmánya, műve nem cseng ismeretlenül a világban. Az orvostudomány szinte minden területéről tudunk példákat hozni. A kiállítás közülük mutat be néhányat, egyfajta szűk keresztmetszetét adja az elmúlt századok újításainak, amelyekkel a magyar orvosok a múltban hozzájárultak az egyetemes orvostudomány fejlődéséhez, illetve amivel ma előmozdítják a gyógyítás színvonalának növekedését. A tárlat ismerteti a 19. század végén és a 20. század elején megindult szerkezeti és szemléletbeli változásoknak egy részét, amelyek a nyugati betegellátás és gyógyítás mai arcának is alapvonalait adták.

Bízunk benne, látogatóink izgalmakat és büszkeséget találnak e tárlatban, hiszen célunk az, hogy e gazdag múltat megidézzük, hogy a gyógyászat magyar mesterremekeit bemutassuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2022