featured image
Uncategorized

Április 26-án 14 órakor folytatódik a PILLA 4! Következő előadó: Kuti Klára

tataA Pusztai Tamás régész-múzeumigazgató és András Edit művészettörténész által felvetett témák után most a néprajzi muzeológiára koncentrálunk. (A szemináriumok megtekinthetők itt és itt). Kuti Klára előadása természetesen nem csak az etnográfusok számára lesz érdekes és hasznos, hiszen a „Mi és a többiek – Wir und die Anderen” című kiállítás olyan vállalkozás, amely a múzeum anyagának és témájának feldolgozására, rendszerezésére, rendbetételére, a magyar és német nemzetiségek különbségeinek és hasonlóságainak, együttélésének, egymás mellett élésének, a múzeum témájának megértésére reflektál. (A kiállításról részletesen itt)

A tatai német nemzetiségi múzeum gyűjteménye három társadalom- és tudománytörténeti tény és korszak metszetében jött létre, és magán hordja az egyházi- és magángyűjtemények államosításának, a magyar történeti néprajz és muzeológia paradigmáinak, ill. a mindenkori magyar kormányzatok kisebbségpolitikájának hosszú távú hatását. Ma az intézmény arra tesz kísérletet, hogy küldetését, gyűjteményezését, kiállításpolitikáját, szakmai besorolását újradefiniálja, és e folyamat első lépéseként új kiállítás felállítását vállalta.

Kuti Klára PhD, a tatai Kuny Domokos Múzeum muzeológusa az ELTE-n végzett néprajz és germanisztika szakon, kutatóintézeti, majd felsőoktatási munkakörök után alig több, mint egy éve váltott a múzeumi szférába. Előadása épp ezért is érdekes: hogyan viszonyul a gyűjteményi munkához, a műtárgyak rendszeréhez egy olyan kutató, aki más szemléletű szakmai előzmények után kezd megújítani egy múzeumi intézményt.

Ahogy a PILLA korábbi sorozatinál már megszokhattuk, az idei előadások is különféle tematikai mondanivaló köré rendeződnek. 2016-ban a közösségi identitás, közösségi emlékezet múzeumi reprezentációjával foglalkoznak az előadások. A kerekasztal beszélgetés pedig a múzeumok társadalmi szerepét, társadalmi szerepvállalását vizsgálja. Mindkét esetben hangsúlyt helyezünk arra, miként építik be az egyes intézmények a fenntartó közösség problémáit, kérdéseit programjukba, kiállításterveikbe.

 

A „PILLA 4” ELŐTTÜNK ÁLLÓ PROGRAMJA

  1. április 26. Kuti Klára: Mi és a többiek – a tatai német nemzetiségi múzeum kiállításának története („Mi és a többiek – Wir und die Anderen.” A Tatai Német Nemzetiségi Múzeum állandó kiállításának első szakasza)
  2. május 10. Toronyi Zsuzsa („A Zsidó Múzeum megújuló állandó kiállítása” Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)
  3. május 24. A múzeum, mint társadalmi intézmény. Panelbeszélgetés

Béres Mária (Koszta József Múzeum, Szentes),

Csapláros Andrea (Savaria Múzeum, Szombathely),

Sári Zsolt (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre),

Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum),

Varga Benedek (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum).

 

Az előadások kéthetente kedden 14:00 órakor kezdődnek. Az előadás ideje 50-60 perc. Utána 15-30 perc beszélgetés és vita. Az alkalomról felvétel készül, amelyet a Youtube-csatornánkon megosztunk.

 

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár (Ez a Könyvtárunk épülete, nem a Múzeumé!) Cím: Budapest II., Török utca 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024