featured image
Állandó kiállítás Hírek Programok

Ars Sacra Fesztivál az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

arssacra_logo

 

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2017-ben két programmal is csatlakozik az Ars Sacra Fesztiválhoz: szeptember 16-án, szombaton Dr. Szabó Katalin főmuzeológus-kurátor tart előadást Az „áldott Orvos közelében” – A gyógyítás szakralitásának változásai térben és időben címmel, szeptember 23-án pedig egy beszélgetésnek ad otthont múzeumunk: Dr. Csókay András idegsebész főorvossal beszélget Dr. Kótyuk Erzsébet mb. igazgató a hit és a gyógyítás történelmi időkön átnyúló kapcsolatáról.

Szeptember 16., 16:00

Dr. Szabó Katalin: Az „áldott Orvos” közelében – A gyógyítás szakralitásának változása térben és időben

Látogatóink a múzeum állandó kiállítása nyomán ismerhetik meg a szakralitás és a gyógyítás kapcsolatát a történelem során. Az előadáson ókori gyógyítókkal, Szent Margit vezeklőövével, gyógyító szerzetesekkel találkozhatnak, és izgalmas történeteket hallhatnak a vizek és az ima gyógyító erejéről is.

Dr. Szabó Katalin főmuzeológus-kurátor előadása a múzeum állandó kiállítása alapján ad áttekintést arról, milyen volt a szakralitás és a gyógyítás kapcsolata a történelem során, s megmutatja, ez a kapcsolat hogyan változott, alakult át térben és időben. A programon lesz szó ókori gyógyítókról, Kozmáról, Damjánról és a Szent Koronáról, Szent Margit vezeklő övéről, Szent Erzsébetről, keresztelő bábákról, gyógyító papokról és szerzetesrendekről, valamint kitérünk a vizek és az ima gyógyító erejére is. Látogatóinkat e témában a 20-21. századi változásokig kalauzoljuk.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a +36(1) 201 1577 telefonszámon, vagy e-mailben a koloczdorasemmelweis.museum.hu címen.

 

Szeptember 23., 15:00

Hit és gyógyítás – Beszélgetés Dr. Csókay András idegsebész főorvossal

A hit és a gyógyítás kapcsolatáról, történetéről beszélget Dr. Csókay András idegsebész főorvos és Dr. Kótyuk Erzsébet orvostörténész, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum megbízott igazgatója.

Dr. Csókay András, a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának vezető főorvosa lesz az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vendége szeptember 23-án. A program során a hit és a gyógyítás kapcsolatáról Dr. Kótyuk Erzsébet orvostörténésszel, múzeumunk mb. igazgatójával beszélgetnek, és arra keresik a választ, a múltban és a jelenben miként kapcsolódik össze a kettő. Kik és hogyan befolyásolták a hit és az orvoslás kapcsolatának alakulását? Hogyan illeszkedik a hit a természettudományos ismeretekhez? Segít-e a hit a beteget a gyógyulásban? Vendégünk segítségével megismerjük, miként formálódik az orvoslás tudatos, tényszerű világa a hit tudattalanja által.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024