featured image of the post
Hírek Programok

Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László

Bemutatjuk a 20. század magyar hercegorvosáról, Batthyány-Strattmann Lászlóról szóló legfrissebb dokumentumfilmet Batthyány-Schmidt Margit producer részvételével. A film készítésében a SOM is közreműködött.

A film rendezője Kiss Stefán Mónika.

A filmbemutatót követően Varga Benedek igazgató és Batthyány-Schmidt Margit beszélget Batthyány-Strattmann László szerepéről a 20. századi orvoslás és a Batthyány család történetében. Moderátor: Bojtos Anita.

HELYSZÍN: 1013 Budapest, Apród utca 1-3.
IDŐPONT: 2023. június 20. kedd 17:00

„Orvos volt a hercegek között és herceg az orvosok között. Boldog Batthyány-Strattmann László szokatlan módon nemesi rangúként polgári foglalkozást választott és a szemek gyógyítója lett, diplomás orvosként kórházat emelt, vagyonának nagy részét a szegények kezelésének szentelte. A gyógyítás és a segítés mellett a hit és a család voltak példamutató életének alappillérei: feleségével, Coreth Mária Teréziával tizenegy gyermeket neveltek fel szeretetben és istenhitben. Az életnyi önzetlen szolgálat és hithű munkássága oly példamutató volt, hogy 2003-ban boldoggá avatták.
A dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László figuráját a családtagok emlékeiből építi fel – dédunokája, a ma huszonéves Batthyány Boldizsár látogatja végig azokat a városokat, helyszíneket, ahol fellelhetőek a legendás orvos életének nyomai. Dunakiliti, Köpcsény, Körmend, Felsőörs és Budapest mind jelentős állomásai Batthyány-Strattmann életútjának, akiről az unokái is mesélnek, és akinek emlékét a mai friss diplomás orvosok is ápolják.
„Hűséggel és szeretettel.” – e két szó fáklya volt életében, ami jelzőfény marad számunkra is.”

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a bojtosanita@semmelweis.museum.hu címen lehet 2023. június 19-ig.

Szeretettel várunk mindenkit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024