featured image of the post
Hírek

Egészség és életmód az ókori Egyiptomban – Múmiák a középpontban

(Health and Life in ancient Egypt. Mummies in Focus) konferencia az Aegyptus et Pannonia 6. keretében

2019. augusztus 26-30. között adott helyszínt a MNM Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár a Múmiák a középpontban című konferenciának, ami a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma, a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság szervezésében, a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A konferencia főszervezője: dr. Győry Hedvig egyiptológus, a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság főtitkára, Scheffer Krisztina a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumának kurátora, és Szvák  Enikő doktorandusz, a Szegedi Tudományegyetem Embertani tanszékének hallgatója.

A konferencia célja egy olyan tudományos fórum biztosítása volt, ahol a kutatók a legújabb vizsgálati eredményeket vitatták meg, valamint ezek hatását az ókori egyiptomiak egészségi állapotával kapcsolatos ismereteinkre.

A konferencia Tudományos Bizottságának tagjai és résztvevő előadói voltak: Albert Zink az Eurac Research Institute for Mummy Studies vezetője, aki Tutanhamon és Ötzi kutatásairól ismert, Stephanie Zesch a Reiss-Engelhorn-Museen Mannheim munkatársa a German Mummy Project egyik vezetője, Dina Faltings az Heidelbergi Egyetem Egyiptológiai Intézetének gyűjteményvezetője, dr. Pap Ildikó a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa és a váci múmiák szakértője, habil dr. Pálfi György a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének vezetője, fertőző megbetegedésekkel foglalkozó antropológus és dr. Győry Hedvig az óegyiptomi orvoslást kutató egyiptológus.

A konferencia nyitó előadásai között szerepelt Scheffer Krisztina Arányi Zolikáról, a híres magyar gyermekmúmiáról, és a hozzá kapcsolódó kutatásokról szóló előadása. A prezentáció folyamán kiderült a gyermek tragikus sorsa, a mumifikálás módja, és a gyermek múzeumba kerülésének története is.

A konferencia folyamán két workshop került megrendezésre. Az Ancient Tuberculosis Diagnosis Workshop-on a váci múmiákkal kapcsolatos paleopatológiai, mikrobiológiai kutatások, és a tbc kutatás került előtérbe. Dr. Pálfi György a téma nemzetközileg elismert szakértője, a tbc kutatás hazai vezetője, és dr. Pap Ildikó váci múmiák nemzetközileg elismert kutatója is értékelte és összegezte eredményeiket, kiemelve a nemzetközi együttműködések fontosságát. A tuberkulózis és a lepra kutatásának úttörői is előadást tartottak. Helen D. Donoghue a paleomikrobiológiai kutatások lehetőségeit elemezte és a többszörös fertőzések vizsgálatáról beszélt, David Minnikin a tuberkulózis eredetének a kérdését boncolta. A régészeti korú emberi maradványokban fellelhető tbc baktérium DNS vizsgálatairól és molekuláris evolúciójáról is halhattunk előadásokat Frank Maixner – Eurac ResearchInstitute for Mummy Studies kutatója – és Heidi Y. Jäger doktorjelölt előadásában. A workshop folyamán a korábbi eredmények összevetése, jelenlegi új eredmények bemutatására, és a következő évekre vonatkozó új kutatási irányok, tervek kijelölésére került sor.

A második workshopon az Ancient Egyptian Mummy Workshop-on szerda délután Szvák Enikő doktorjelölt bemutatta a Nephthys Projektet, melynek célja a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani tárában őrzött egyiptomi múmia maradványok és a MNM Semmelweis Múzeum gyűjteményébe tartozó múmiák multidiszciplináris kutatása. A kutatást több mint 17 intézmény támogatja, és világszerte 30 kutató vesz részt a projektben, mindenki önkéntes alapon, pénzügyi támogatás nélkül. Az eddigi kutatási eredmények megvitatása után, a külföldi kutatók a kérdéses eseteket áttekintették és megvitatták a magyar kollégákkal. A szakmai nap sikerrel zárult, több külföldi intézmény is jelezte csatlakozási szándékát a projekthez.

Számos előadás is elhangzott, melyek az ókori egyiptomi életmódra és egészségügyi helyzetre vonatkozó kérdéseket vetettek fel, köztük a MEBT tagjainak az előadásai, és bemutatásra kerültek magyar antropológusok egyiptomi ásatási anyagai is.

Volt néhány különleges előadás is. Albert Zink az egyiptomi múmiák paleogenetikai kutatásai kapcsán beszélt a genetikai kutatások előnyeiről, hátrányairól és nehézségeiről, kiemelve Tutanhamonnak és családjának genetikai feltérképezését is.  Dario Piombino-Mascali a palermói múmiák kiemelt szakértője két előadást tartott: az elsőben a The Sicily Mummy Project kutatásairól, eredményeiről beszélt, a másodikban a Sapieha család maradványainak vizsgálatairól a Saint Michael templomban, a litvániai Vilniusból. A kriptamúmiák elismert szakértője korábban kitartó munkával fényt derített a palermói kriptában fekvő gyermek Rosalie Lombardo mumifikálásának körülményeire is. Andreas Nerlich, aki majd 2000 múmiát vizsgált eddig, egy különleges római kori esetet mutatott be, ahol szobor részévé vált egy korábbi személy koponyája. Külön örömmel vártuk a közeli Horvátországból érkező előadót is: Dr. Mislav Cavka horvát radiológus bemutatta az Archaeological Museum in Zagreb egyiptomi múmia kollekciójának MRI vizsgálatának eredményeit is.

A konferencia honlapja:  https://nephthysproject.site123.me/

konf02
konf01

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024