featured image of the post
Hírek Programok

Múzeumok Éjszakája a SOM-ban

SOM kert és kiállítóterek 2022 Jún. 25. 16:00

16:00-18:00 Nem fog fájni! – 3D nyomtatás és bemutató gyerekeknek

Bújj pár percre egy fogorvos bőrébe, ismerkedj meg a fogakkal, próbáld ki, milyen fogat húzni! Ebben segítenek a PTE 3D csapatának különleges technikával készült élethű eszközei. Bemutató és interaktív foglalkozás. Belépés csak bátraknak!

A program előzetes regisztrációhoz kötött: vattayliliana@semmelweis.museum.hu

17:00-18:00 Én és „a Korányi” – szubjektív tárlatvezetés a Lélegzet metsző tűzben című kiállításon

Hányan vettük észre, hogy már nem kapunk behívót kötelező tüdőszűrésre? Ez nem más, mint a hazai egészségügy egyik legnagyobb sikerének bizonyítéka: a tbc-s megbetegedések száma ma már annyira elenyésző, hogy az egykor leggyakoribb halálokot a legritkább betegségek közé sorolhatjuk. Dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főigazgatója mesél pályájáról, erőfeszítésekről és sikerekről, „a Korányi” múltjáról és jelenéről, a népbetegség felszámolásának történetéről. A tárlatvezetés helyszíne a Lélegzet metsző tűzben című időszaki kiállítás tere.

18:00-19:00 „Csintalan históriákat hall itt az ember” – Művészek a Varázshegyen

Milyen művekkel gazdagította a magyar és egyetemes kultúrát a szanatóriumok zárt világa? Betegségtudat, a gyógyulás reménye, szorongások és szerelmek, Thomas Manntól Vajda Lajosig. Gréczi Emőke művészetszociológus, a múzeum munkatársa vetítéssel kísért előadásán szó lesz építészetről, zenéről, képzőművészetről, irodalomról, Davosról és természetesen a Korányiról.

19:00-20:00 Műhelytitkok a patikatörténetben

Mit jelképez a kígyó a gyógyszertárak cégérein? Hogyan készültek egykor a tabletták és a kúpok? Különleges edényeket és eszközöket, kitömött állatokat, az alkímia és a gyógynövények szerepét, a gyógyszerkészítés hagyományos módszereit mutatja be Vámos Gabriella etnográfus-muzeológus az állandó kiállításon tartott különleges tárlatvezetésén.

20:00-21:00 Anatómia és a tudomány forradalma

Hogyan változtatta meg a testről való gondolkodást, a tudomány szemléletét az anatómia? Mit láthatott a néző az anatómiai teátrumokban? Hogyan jöttek létre az első embertani múzeumok? Varga Benedek történész, a múzeum igazgatója tart vetítéssel egybekötött előadást.

21:00-21:30 Bemutató: 3D nyomtatás a gyógyításban

A 3D nyomtatás forradalmasította az orvosképzést, hiszen szinte korlátlanná teszi az eszközök és műtéti helyzetek gyakorlati megismerését a különböző szimulációs eszközökkel. A pécsi orvosképzéshez kapcsolódó PTE 3D csapata az érdeklődők számára bemutatja ezt a különleges technikát és hasznosítási lehetőségeit.

21:30-22:30 Sebvarrás szimuláció 3D nyomtatással készült eszközökkel

A pécsi PTE 3D csapata 3D nyomtatóval készült szimulációs eszközeivel lehetővé válik, hogy bárki „sebészkedhessen” egy kicsit.

A program regisztrációhoz kötött, a résztvevők száma korlátozott. vattayliliana@semmelweis.museum.hu

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024