featured image of the post
Kiállítás Archívum

Vágod? Az olló és a design

Április közepén nyílt az olló és a vágás történetével foglalkozó kiállításunk, amelyet a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendeztünk. A vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglaljuk, ugyanis nem orvosi-ollótörténeti tárlat készül, amint ez az intézet profiljából adódna, hanem egy olló-design kiállítás. A nem mindennapi témafelvetés ötletét az adta, hogy gyűjteményünkben az orvosi ollók számtalan formai változata található. Tehát célszerű volt a témát a forma és a funkció egységének szempontjából megközelítenünk. Ennek a mindannyiunk által ismert és használt, hétköznapi tárgynak az alaki változásain keresztül szemléltetjük, milyen jelentősége van a formának abban, hogy az adott eszköz a funkcióját maradéktalanul betölthesse. A kiállítás tehát az ollók alaki változásait, a forma és a funkció egységének kialakulását kíséri nyomon a kezdetektől napjainkig. A funkcionális igény az ollók legkülönbözőbb változatait hozta létre, úgy a mindennapi, mint a gyógyító gyakorlatban. A téma szokatlan volta és különös megközelítési módja szülte azt az ötletet, hogy a formákkal hivatás-szerűen foglakozó, jövőbeni szakembereket, művészeket is bevonjuk a munkába. A MOME design szakos hallgatóira esett a választás, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a rájuk bízott feladattal szoktassuk őket a múzeumi miliőhöz, és beavassuk őket a kiállítás rendezés rejtelmeibe. Az együttműködés eredményeként – reményeink szerint – a résztvevők olyan szakemberekké válnak, akik majdani tudásukkal, újszerű ötleteikkel és elképzelésekkel segítik a kiállítások kurátorainak munkáját.

A kiállítás koncepciója

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös kiállítása a kortárs design tervezési lehetőségeit és gyakorlatát helyezi egy köznapi tárgy kapcsán történeti környezetbe. A tárlat mai designt nem csak egy tárlat vizuális megformálásának művészi eszközeként kezeli, hanem a napjainkban megtervezett tárgyakat a történeti darabokkal együtt múzeumi műtárgyakként szerepelteti.   Hétköznapi tárgy különleges világát idézzük fel. Az olló története – szemben a fésű, a korsó, vagy a tű történetével – meglepően rövid: alig pár ezer éves. A vágás ezzel szemben nagyon régi tevékenység, hiszen a nyúzástól, a bőr vagy vászondarabok szabásától a birkák gyapjának nyírásáig számos esetben szükség volt vágásra. A kényelmes és precíz vágásra szolgáló első eszközök mégis a kelta és római korig várattak magukra. A fejlődés is lassúnak bizonyult: egészen a középkorig kizárólag marokollókat használ Európa: a tengelyes, gyűrűs ollók elterjedése komótosan halad.

Az utóbbi 150 évben azonban egészen különleges ollók fajtáit, valóságos irányzatait fejlesztik ki a tervezők. Az ollók mára az élet minden területén szerepet kapnak, családfájuk bonyolult és meglepően tagolt. Az orvosi ollók sorozata különösen gazdag, mert a különböző operációk műtéti fogásaihoz önálló típusú ollókat fejlesztettek ki az orvosok és a tervezők.   A tervezés soha véget nem érő folyamat, s éppen ez adta kiállításunk ötletét. A MOME formatervező diákjainak 2013-ban elkészült olló tervei sok esetben már a jövőre utalnak. A tárlat sokféle aspektusból megközelítve helyezi egymás mellé a közeli- és a régmúlt különféle ollóit és a legfrissebb designtanulmányokat. Az összekötő kapocs az ember, az emberre jellemző gondolkodásmód, amely különböző feladatok elvégzésére egy-egy kor technikai szintjén változatos és kifinomult eszközöket teremt.   A kiállítás nem az ollótörténet teljes, ha úgy tetszik – akadémiai feldolgozását akarja a látogatók elé tárni, hanem egyszerre történeti és design elméleti reflexió egy nélkülözhetetlen tárgy múltjáról és jelenéről.

A MOME hallgatóinak ollói:
http://vimeo.com/67068558
http://hg.hu/cikkek/design/15751-az-ollo-tizenharom-arca

reflexió: http://www.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/1911_ko_papir_ollo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024