featured image
Hírek Programok

Orvosnők – női orvosok

hugonnai_vilma_Semmelweis_Orvostorteneti_Muzeum_gyujtemenye

 

Nőnapi beszélgetés, „tárlófelnyitó” és könyvbemutató a SOM-ban

Tudta Ön, hogy a mai magyar orvostársdalom csaknem 60 százaléka nő? Észrevette már, hogy a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításában csupán egyetlen női orvost említenek, Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt? Bár a múzeum az állandó kiállítását nem tudja per pillanat átrendezni, de egy beszélgetéssel, egy rövid előadással és egy meglepetés-kiállítással felhívja a figyelmet a női orvosok szerepére, jelentőségére, problémáira, illetve a legfrissebb kutatásokra.

Nőnapi programunk fókuszában a már említett szentgyörgyi gróf Hugonnai Vilma (1847-1922) áll, akinek Svájcban szerzett orvosi diplomáját sokáig nem honosították Magyarországon. Budapesten többszöri próbálkozás után csak 1897. május 14-én avatták orvosdoktorrá. Dr. Kótyuk Erzsébet rövid előadása mellett egy minikiállítás nyit ablakot erre az időszakra, az orvosnő életére. A tárlat a TÁRGY-TÖRTÉNET-NAGYÍTÁS kiállítás-sorozat nyitánya, amelynek célja, hogy az intézmény munkatársai az állandó kiállításba beemeljék legfrissebb kutatómunkájuk eredményeit, úgy hogy közben kiemelnek egy-egy jól ismert tárgyat. A képzeletbeli nagyító alá helyezett műtárgy legapróbb részleteire is felhívják a figyelmet, mindent a látogató elé tárnak, amit jelen ismereteink szerint az adott műtárgyról elmondhatunk.

A nőnapi programhoz kapcsolódó beszélgetés is a nagyítás technikáját alkalmazza, igaz a lencsét nem a múlt, hanem a jelen irányba tartja. Két praktizáló orvos és az ő munkájukat, helyzetüket vizsgáló kutató beszélget a női orvosok jelenlegi helyzetéről. Bár ma már több női orvos dolgozik a magyar egészségügyben, mint férfi, a vezető, meghatározó pozíciókban nem érezzük ezt az eltolódást. Arról is keveset hallunk, hogy a magyar orvosokra egyébként is jellemző alacsony átlagéletkor a nők esetében még szomorúbb adatokat mutat.

A téma azért is aktuális, mert karácsonykor jelent meg a beszélgetés egyik résztvevőjének, Győrffy Zsuzsának a kérdést feszegető kötete. Az Orvosnők Magyarországon című könyv hiánypótló összegzés: három és fél évtizede nem vizsgálták átfogóan a hazai orvosok helyzetét. A gyógyítók testi-lelki egészségének feltérképezése mellett a könyv részletesen elemzi az orvosnők helyzetét, akiknek jelentős része – „szupernőként” próbál egyszerre a legmagasabb színvonalon helytállni hivatásában és a magánéletben egyaránt. Mi az oka annak, hogy annyi fiatal választja ma az orvosi hivatást? Elsősorban a pénz, vagy az embereken való segítés vágya tereli őket a szakma felé? Milyen problémákkal szembesülnek az orvosegyetemi évek alatt, és mi várja őket az egészségügyben? Létezik-e nőies és férfias orvoslás? Ma már több orvosnő végez és praktizál Magyarországon, mint férfi orvos – milyen társadalmi következményekkel jár ez, és miként befolyásolja az orvos–beteg kapcsolatot? Hogyan próbálják összeegyeztetni családi szerepeiket és karrierjüket a hazai orvosnők? Miért vannak speciális helyzetben az orvos-házaspárok? És végül, de nem utolsósorban: mit jelent a „magyarországi orvosnő-paradoxon”? – teszi fel a könyvben a legfontosabb kérdéseket a szerző. A beszélgetés jó alkalom arra, hogy mindezt két praktizáló doktornő társaságában mi is megtegyük!

Program:

16.30 „.. az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka…” – Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő.  Dr. Kótyuk Erzsébet főmuzeológus előadása

16.45 Orvosnők vagy női orvosok? Beszélgetés az orvostársadalom nagyobbik feléről: esélyegyenlőség a pályán, női szerepek és a szakma, sztereotípiák és a mindennapok.

Résztvevők:

Győrffy Zsuzsa, egyetemi adjunktus, SE ÁOK Magatartástudományi Intézet, Gyógyító Nőkért Alapítvány

Hódi Gabriella kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) felnőtt szakambulanciájának vezetője

Milák Piroska, pszichiáter, Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztály (TEPKI), osztályos terapeuta

Moderátor: Berényi Marianna

17.45 TÁRGY-TÖRTÉNET-NAGYÍTÁS. Hugonnai Vilma – az első magyar orvosnő. „Tárlófelnyitó”

 

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 1013 Budapest, Apród utca 1-3.
Időpont: 2016. március 4., péntek 16.30 – 18.00
Facebook: https://www.facebook.com/SOMuseum
Könyv: Győrffy Zsuzsa: Orvosnők Magyarországon. Budapest. 2015. Megrendelhető a Semmelweis Kiadó weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024