featured image of the post
Programok

Pilla a tokban 5. Záró kerekasztal

A rejtőzködő elbeszélő
Hogyan jelenik meg a szerző (a kurátor) a kiállítás elbeszélésében? Színre lép vagy elrejtőzik a leíró tudományosság látszata vagy a múzeum autoritása mögött? A társadalomtudományokban lezajlott kritikai fordulat a szerző, alkotó, elbeszélő szerepének reflexiójához vezetett. Eszerint a történész, az antropológus vagy az irodalmár munkája során tudatosítja az objektív, tudományos megfigyelés jelenkori társadalmi beágyazottságát, és reflektál saját pozíciójára és beszédmódjára, ahogy az alkotó és az alkotás pillanatának környezeti hálójára is. Amikor a szerző, a rendező, az író, a művész megválasztja elbeszélésének módját, keresi saját helyét, önmagát pozícionálja képzelt közönsége előtt.
A beszélgetés résztvevőit arra kérjük, boncolgassuk együtt a szerző és a befogadó kapcsolatát a nagy mértékben vizuális eszközökkel dolgozó elbeszélő műfajok – színház, képzőművészet, kiállítás – befogadása során.​
A beszélgetésre meghívást kapott Boka László (irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója), Hermann Veronika (irodalomtörténész, egyetemi adjunktus),  Róka Enikő (művészettörténész, múzeumigazgató). A beszélgetést Varga Benedek, a MNM főigazgatója vezeti.
Időpontja: 2018. november 13. kedd, 11h
Helyszíne: MNM Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár, H-1023 Budapest II., Török utca 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024