featured image
Uncategorized

Pilla a tokban, március 13.

19-re lapot húzni.

Egy újrarendezett állandó kiállítás

Kevés változtatással egészen a közelmúltig, 30 évig állt az a 19. századi állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amely 1987-ben nyitotta meg a kapuit a budavári palotában. Az azóta eltelt idő, valamint a kiállítóterekben és a múzeumi gyakorlatokban végmenő változások azonban megteremtették az igényt a kiállítás újrarendezésére. A mostani előadás a 2016 novemberében megnyílt újrarendezett 19. századi állandó kiállítást járja körül.

Az újrarendezett kiállítás a 19. század elejétől a századfordulóig követi végig a korszak legfontosabb alkotóit és törekvéseit. A 14 szekcióba csoportosított anyagban találunk kronológiai (magyar művészet a 19. század elején, nemzet és művészet), stílustörténeti (a biedermeier, a Kelet vonzásában, a szabadban, naturalizmus) tematikus (a modern élet heroizmusa, Itália földjén, egzotikum és erotikum) és műfaji (a természettől a tájig, a portré fénykora) szempontú blokkokat, a teremsor közepét pedig egy kultúrtörténeti-intézménytörténeti szekció foglalja el. Ez A kultúra színterei címet viselő terem a kiállítás izgalmas újdonsága, itt ismerheti meg a közönség a 19. században kialakult művészeti intézményeket, amelyek lehetővé tették a művészeti élet kibontakozását hazánkban.

A festmény-, szobor- és éremanyag mellett az újrarendezett állandó kiállításon bútorok és kerámiatárgyak is láthatók többek között az Iparművészeti Múzeum és a Zádor Anna Alapítvány gyűjteményeiből; a korabeli enteriőrök a korszak hangulatát idézik meg.

Krasznai Réka és Hessky Orsolya ketten készültek az előadásra, de Réka váratlan külföldi útja miatt, csak Orsolya tartja meg az előadást.

Krasznai Réka és Hessky Orsolya
mng-02
mng-03
mng-04

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024