featured image of the post
Kiállítás Archívum

Semmelweis Ignác Berlinben

A New Yorki ENSZ székház, a koppenhágai WHO központ után 2015. szeptember 24-től Berlinben is látható lesz a „Semmelweis ikon” című vándorkiállítás. A német nyelven bemutatkozó tárlat 2015. október 1-jéig a berlini Magyar Nagykövetségen tekinthető meg, majd 2015. október 30-ig a Berlini Charité Orvostörténeti Múzeumban.

A 2015. szeptember 24-i berlini rendezvény Dr. Czukor József nagykövet úr köszöntőjével kezdődik. Ezután Dr. Varga Éva, a Kárpát-medencei Családszervezetek képviseletében beszél a munka és a családi élet összeegyeztethetőségéről, majd Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója avatja be a közönséget a „Semmelweis ikon” c. kiállítás koncepciójába.

A világhírű magyar orvos halálának 150. évfordulója alkalmából meghirdetett Semmelweis-emlékév keretén belül tartott berlini kiállítás megnyitóhoz pódiumbeszélgetés is kapcsolódik. Német és magyar kutatók, orvosok cserélnek eszmét az alábbi téma mentén: a kórházi fertőzések kezelésének és a higiénia növelésének fontossága napjainkban a tudományos, az egyetemi és a kórházi szemszögből nézve. A német fővárosban rendezett nagykövetségi esemény a Kárpát-medencei Családszervezetek tagjai által adott rövid koncerttel zárul.

A SOM korábbi hasonló címen bemutatott kiállítása alapján elkészített anyag a világ leghíresebb orvosai között számon tartott Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, bemutatja, hogyan változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben. A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A Semmelweis ábrázolások, a róla készült dokumentum-, és játékfilmek jellegzetes képkockáinak, valamint a 19-20. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel. A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, s mennyiben és miként volt felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga?

A Blahák Eszter és Varga Benedek által megalkotott roll-up kiállítás Magyarországon és külföldön egyaránt vándorol. A tárlat magyar nyelvű verziója a hétvégén a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen lesz látható. A vándorkiállítás a Kutatók Éjszakája alkalmából, 2015. szeptember 25-én nyílik meg a NET Aulában.

A tíz panelból álló, angol nyelvű szövegmagyarázattal ellátott tárlat jelenleg Pozsonyban is látható. Az „anyák megmentőjének” életútját és életművét ismertető kiállítást Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, Eliska Kubíková, a Comenius Egyetem Orvosi Karának dékán-helyettese és Gerber Gábor a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) dékánja nyitották meg a felsőoktatási intézmény épületének érdeklődőkkel zsúfolt előtermében 2015. szeptember 23-án. A kiállítás szerdától két héten át látható a Comenius Egyetem Orvosi Karának pozsonyi épületében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024