featured image of the post
Kiállítás Archívum

SZABÓ BEÁTA: A fény sebei, a színek anatómiája

SZABÓ BEÁTA:

A fény sebei, a színek anatómiája

Nyílt. Bensőséges. Esendő. Őszinte.

Szabó Beáta festőművész az emberi lét sérülékenységével, tisztaságával, nyughatatlanságával foglalkozik.  Képeinek témája a lélek és a test kapcsolata, annak szimbólumrendszere.

A keleti filozófiák megközelítése szerint a szervek különböző lelki képességek székhelyei, fizikális megtestesülései és kivitelezői is egyben. Amint a bensőnk megsérül, testi tüneteink lesznek. Ha valamit elhanyagolunk, vagy elfojtunk magunkban, arról szervezetünk üzen nekünk. A tüdő légzőrendszerünk legfontosabb része, ez szűri meg az életet jelentő levegőt, ahogy a testbe beáramlik. A gyomor átvitt értelemben az egyéni ízlések, igények kielégítésére szolgál. A húgyhólyaghoz rendelik az érvényesülést, az akarat tettre váltását. Az epehólyag funkcióköréhez a döntési képességet, míg a szívhez az irányítást kapcsolják. A megélések hiánya , a szervek alul vagy túlműködése alakítja ki a szervezet sajátos színezetét, az egyént magát.

A színek anatómiája a színek struktúráját és szerveződését foglalja magában. A festmények a megélt érzelmi és szellemi tartalmakat impasto technikával (a festék vastag felhordása) hozzák még közelebb, teszik azokat megfoghatóbbá. A sgrafitto módszer használatával (a festék visszakaparása) fokozódik a képek térbeli és érzelmi hatása, mélysége. Azzal, hogy a művész közvetlenül a kezével alkalmazza e technikákat, direkt kapcsolat jön létre közte és a mű között, ami ösztönös kifejezési módot tesz lehetővé. Az eredmény: lüktető alkotások, amelyeknek nyers tisztaságukban rejlik őszinteségük, erejük.

Szabó Beáta: A fény sebei, a színek anatómája című új kortárs kiállításunk ideje alatt a múzeum udvarában Szabó Beáta folytatja a már elkezdett alkotását. A kiállítás a finisszázson, szeptember 28-án válik teljessé az elkészült festménnyel.

Élő festés 10-12 óra között a következő időpontokban:

szeptember 11-15. (hétfő-péntek)
szeptember 17-22. (vasárnap-péntek)
szeptember 24-28. (vasárnap-csütörtök)

A performansz ingyenesen tekinthető meg a felsorolt napokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024