featured image of the post
Kiállítás Archívum

Tabáni titok. 50 éves a SOM

Személyes történelem, múzeumi backstage, emlékek. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum időszaki kiállításával a múzeum fennállásának ötven évét ünnepli. Egykori dolgozók, különleges műtárgyak és az elmúlt fél évszázad felejthetetlen pillanatai néznek vissza ránk a falakról, és hirdetik: a SOM kivételes helyet foglal el a múzeumi világban.

A tárlat személyes hangvételével igyekszik a látogatókhoz közelebb hozni a múzeumot, bemutatni azt, hogy ez is egy munkahely, ahol a dolgozók mindennapi élete ugyanolyan körforgásban telik, mint bárhol máshol. A múzeumi munkatársak bemutatása mellett a látogatók megismerhetik a muzeológusi és restaurátori munka feladatköreit, érdekes (és sokszor vicces) dokumentumokat olvashatnak a múzeum múltjából.

A látogató betekintést nyer a múzeumi szakemberek, a kurátor dilemmáiba: hol a határ a múzeumi attrakció és az öncélú bulvár között, mikor sért személyiségi jogokat egy kiállított tárgy, hogyan kezd el személyesen kötődni egy tárgyhoz a szakember.

A kiállítás a rengeteg bemutatott fénykép és az enteriőrök által válik igazán színessé. A személyes történetek mellett ízelítőt kaphatunk az elmúlt fél évszád kiállításpolitikájából, egy-egy korszak jellegzetes kiállítási koncepciójából. Egy külön teremben a múzeum széleskörű és gazdag gyűjteménye kerül bemutatásra. A tárlaton új szempontból mutatkoznak be egyes tárgyak: kiderül, milyen kapcsolat fűzi az udvaron álló Borsos-szoborhoz a kismamákat, és hogy mit keres a vitrinben egy pezsgősüveg.

A múzeum ezzel a tárlattal újabb lyukat üt azon a falon, amely a múzeumok rideg, megközelíthetetlen jellegét szimbolizálja. Múltidézés, megkapó gondolatok, és érdekes tárgyak csalogatnak mindenkit a múzeumba.

Kedves Látogatók, jöjjenek, szeressék meg a SOM-ot, derítsék ki, mi is a tabáni titok!

(A kiállítás 2017. május 2-ig tekinthető meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024