featured image
Uncategorized

TISZTA IDEG…

selye-egeres portré

Selye János a huszadik század nagy hatású orvos-kutatója, igazi világpolgár, aki anyanyelvi szinten írt, olvasott és beszélt négy nyelven (és további hat nyelven adott elő). Kanadai intézete mindig tele volt magyar kutatókkal. 29 éves, amikor stresszelméletével berobbant a tudományba. Kutatásait mintegy 1700 tudományos közleményben és 39 könyvben adta közre. Munkáinak eredményeit egy időszaki kiállítás mutatja be. A kiállítás inspiráció volt, hogy a stressz és a stresszorok bemutatását körüljárjuk más, üzleti szemszögből is.

A rendezvény fővédnöke őexcellenciája Pasi Tuominen, az egészségtudatos gondolkodás kialakításában élenjáró Finnország magyarországi nagykövete.

A konferenciát Dr. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója nyitja meg.

Fight or flight, avagy megszoksz, vagy megszöksz?

Gyorsul a szívműködés és a légzés, emelkedik a vérnyomás, élénkül az agy tevékenysége, több vérhez és több energiához jutnak az izmok (mert kitágulnak az erei és emelkedik a vércukorszint), egyes testtájakon viszont összehúzódnak az erek, kitágul a pupilla, elernyednek a mélyizmok. Ez a bonyolult és összefüggő reakció a szervezet védekezésének szolgálatában áll, és lehetőséget teremt a harcra vagy a menekülésre (fight or flight).

Selye, miközben egy specifikus hormonhatást próbált analizálni, azt figyelte meg, hogy akármi is „támadja meg” a szervezetet, az általános, egységes választ vált ki, tehát a szervezet ugyanazt a mechanizmust indítja be. Ez a reakció vagy le tudja küzdeni a veszélyeztető hatást, vagy nem, de semmiképpen sem tartható fenn sokáig.
Ha az inger huzamosan is fennáll, akkor egy adaptációs fázis alakul ki, vagyis a szervezet igyekszik alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ha a külső hatás nagyon tartós, akkor a védekezési mechanizmus kimerül (ez a harmadik fázis) és az egyed el is pusztulhat.

Az Üzleti Gondolkodók Klubja arra vállalkozott, hogy felkért szakavatott előadóival kísérletet tegyen annak bemutatására, hogy a biológiai szervezetben lejátszódó folyamatok analógiáját tetten érjük a vállalti szervezetekben. Mi számít az ujjunkba szúródó szálkának és mi egy felénk haladó vonatnak egy vállalatban? Miként teljesít egy stresszel, stresszes munkatársakkal és helyzetekkel teli vállalat és miként egy olyan,amelyben a stresszt szervezetfejlesztési, vagy akár egyénileg, a munkatársak szintjén kezelik?

Részletes program (október 21)

9:00 – 9:30 Regisztráció

9:30 – 9:35 Megnyitó: Kertész András üzletviteli és vezető tanácsadó köszöntője az Üzleti Gondolkodók Klubja nevében

9:35 – 9:50 Dr. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója köszönti a résztvevőket és bemutatja a Selye János kiállítást

9:50 – 10:10 Leena Liukkonen asszony, Finnország magyarországi nagykövete helyettesének köszöntője – angol nyelven

10:10 – 11:00 Prof. Dr. Bárdos György egyetemi tanár, az MTA doktora, ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet: Munka, stressz, egészség – életmód

11:00 – 11:30 Kávészünet, tárlatvezetés

11:30 – 12:00 Vada Gergely a Fusion Vital alapítója, a testszenzoros mérésekre épülő fejlesztések evangélistája: Objektív kép az egyéni és szervezeti stressz mintázatairól

12:00 – 13:00 Dr. Cserháti Zoltán orvos, közgazdász, tanácsadó és Kis Nóra klinikai és egészségpszichológus – Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet: Ki a főnök: a stressz vagy Te?

13:00 – 14:00 Ebédszünet, tárlatvezetés

14:00 – 14:30 Soós István szervezetfejlesztési tanácsadó, szakpszichológus, L&D Solutions Kft.: Kultúra, szervezeti kultúra és a stressz

14:30 – 15:00 Dr. Marik Ágnes pszichiáter, tréner és coach: Selfmapping

15:00 – 15:30 Kun Zoltán vállalati értékesítési igazgató, ViennaLife Biztosító: Szemléletváltás és motiváció – Az egészséges munkavállaló lojális munkavállaló!

15:30 – 16:00 Kávészünet

16:00 – 16:30 Kazár Natália személyügyi vezető, Fundamenta-Lakáskassza Zrt.: Stresszkezelés a többszörös Legjobb Munkahely Díj – győztes vállalat szemszögéből

16:30 – 17:00 Dr. Ágoston Viktor orvos, a magyar Himalája-expedíció vezető hegymászója: Fizikai és pszichológiai állóképesség extrém helyzetekben

Részvételi díj:
Elővételes kedvezmény (az első 25 jelentkezőnek szeptember 30-ig): 15.000,- Ft
Teljes ár (október 15-ig): 20.000,-Ft
Csoportos kedvezményhez kérje ajánlatunkat: uzletigondolkodo@gmail.com

A részvételi díj tartalmazza:
– az előadásokon való részvételt,
– a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói c. időszaki kiallítás megtekintését tárlatvezetéssel.
– a szünetekben a frissítők és ebéd fogyasztást.

Részletek: www.businessthinkers.biz

Jelentkezési lap: https://docs.google.com/forms/d/1GV5xayOeSEr7LKztw6Vi08gGcKER8NERMWMKpGtNIkg/viewform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024