featured image
Sajtó Sajtó közlemény

Vigyázz, kész, SOM!

Időszaki kiállítás

Rendhagyó kiállítás várja a látogatókat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. Tabáni titok. 50 éves a SOM című tárlatával a múzeum fél évszázados fennállását ünnepli.

A SOM új időszaki kiállításának középpontjában a múzeum belső élete áll, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kiállítás csak a munkatársaknak vagy a múzeumi szakmának szól!A tárlat izgalmas lehetőséget kínála látogatóknak, hiszen bepillanthatnak a múzeum magánéletébe, a kiállításokon túli terekbe. A látogatók megismerhetik azt a folyamatot, ahogyan a tárgyból műtárgy lesz, valamint azt is, hogy a múzeum egyes munkatársai ebben hogyan vesznek részt.

A kiállítás az átlagos látogatók mellett a szakmabelieknek is tud újat mutatni, és egyéni hangvétele megmosolyogtat, nosztalgiát ébreszt.

Egy külön terem a múzeum változatos gyűjteményeinek legizgalmasabb darabjait mutatja be, amelyek esetenként szemet gyönyörködtetőek, meghökkentőek vagy egyenesen elborzasztóak. Olyan tárgyakat, amelyeket eddig jórészt a raktárak őriztek, és a látogatók még nem vehettek szemügyre. A tárlat egyik érdekessége, hogy a muzeológus, a restaurátor vagy épp a múzeumi fotográfuseszközei is láthatók.

A tárlat, bensőséges jellegéből adódóan, a múzeum munkatársainak személyes tárgyaiból is merít, történeteket mesél el. A kiállítás beavat minket, látogatókat olyan privát történetekbe, amelyeket más kiállításban nem ismerhetünk meg.

A múzeum kiállításpolitikája, történeti fejlődése is nyomon követhető a 1960-as évek végétől napjainkig. Hogyan lett egy, jórészt a szakmának szóló intézményből közönségbarát múzeum? Hogyan váltották fel a tárgyi anyagban gazdag, de passzív bemutatási módokat a későbbi interakítv elemek, a látogatóközpontú módszerek? Milyen titokzatos események történtek a hévízi üdülőben? Hogyan kapcsolódik a Kórház a város szélén című csehszlovák filmsorozat a SOM-hoz? Ilyen kérdésekre is választ talál az, aki ellátogat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024