Elindult a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum járványtörténeti blogja

92-66-1

 

A MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár a járványügyi vészhelyzetre való tekintettel határozatlan ideig zárva tart, ezért a virtuális térben vesszük fel a kapcsolatot az érdeklődőkkel, többek között az újonnan indult A járványok világa (https://semmelweismuseum.blog.hu/) című szakmai blogon, amely múzeumunk munkatársainak írásait tartalmazza a járványok történetével, a ragályos betegségekkel, a velük szemben alkalmazott védekezési módokkal kapcsolatban. És persze megjelennek a múzeum gyűjteményének ritka becsű, olykor meghökkentő tárgyai is.

Talán nem is gondolnánk, hogy a jelen vészhelyzetben az életünket gyökeresül felforgató problémák, kérdések, az egészségügyi felhívások és rendelkezések tartalmi elemeinek egy része már néhány évszázaddal korábban is jelen volt valamilyen formában az emberiség tudatában, járványokhoz való hozzáállásában, kezelésében, a kialakuló egészségügyi gyakorlatban.

A blogon jelenleg is már nyolc bejegyzés olvasható, amelyek izgalmas, informatív történeteket tárnak az érdeklődők elé: olvashatnak többek között a halotti rítusokról, a fekete himlő első ellenszeréről, gyógyhóhérokról, a kézmosás történetéről. Az utóbbi kiemelten fontos téma a Semmelweis Ignác szülőházában működő múzeumunk számára.

Folyamatosan frissül az oldal érdekesebbnél érdekesebb cikkekkel, amelyek segítenek a jelen helyzetben kicsit kikapcsolni az agyat, vagy épp még több tudást összegyűjteni az otthonlét ideje alatt. Emellett az oldalon megjelenő bejegyzésekkel az online oktatási segédanyagok elkészítését is támogatjuk történelmi, orvostörténeti témában.

A blogbejegyzések mellett több járvány -és gyógyszerészettörténeti minisorozat fut a Facebook oldalunkon.

https://www.facebook.com/SOMuseum/

https://www.instagram.com/semmelweismuseum/

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>