A SOM épülete “akkor és most”

epulet-3-annoepulet-3-most

Semmelweis Ignác szülőháza az 1950-es évek végére igen elkeserítő állapotba került.

A második világháború alatt az épület súlyosan megsérült. A házban – fölöttébb szerény körülmények között – hat lakás és egy autószerelő műhely működött.

A Semmelweis-ház orvostörténténeti múzeummá való átalakításának terve 1961 elején vált véglegessé, amikor az Egészségügyi Minisztérium és a Fővárosi Tanács is az ügy mellett döntött. Külön bizottság szerveződött a múzeum létrehozására. A lakókat a következő évben kiköltöztették, akik ugyan kisebb alapterületű, ám sokkal jobb állapotban lévő (melegburkolatos!)  lakásokat kaptak, az autószerelő kisiparost pedig kártérítették (6500.-) és Pesten kapott műhelyt az Iskola utcában.  Az épület megtervezésével, majd a belsőépítészeti tervek elkészítésével Pfannl Egon építészmérnököt bízták meg.  Az építkezés 1962 májusában kezdődött és 1964 júniusára fejeződött be, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 1965-ben nyitotta meg kapuit látogatói előtt.

Kómár Hanna muzeológus, múzeumpedagógus

(A felhasznált képek szerepeltek a Tabáni titok. 50 éves a SOM című kiállításunkon.)

pince-1-anno  pince-1-most

Hozzászólások a témához: “A SOM épülete “akkor és most”

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>