A SPANYOLLÉGYTŐL A KOPONYAVIRÁGIG. KÖNYVBEMUTATÓ A SOM-BAN

medicina_illuminata

 

Könyvbemutató és beszélgetés a SOM-ban a múzeum Medicina Illuminata című felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjteménye apropóján 2016. május 12-én 15 órától. Aki kérdez: Varga Benedek főigazgató, aki válaszol: Boros Gábor, Kontler László, Krász Lilla, Magyar László,

 

A Medicina Illuminata szövegeiből egyebek közt megtudhatjuk hogyan működnek az izomrostok, hogyan kell eret festeni, milyen a légy ormánya, mire való a csikló, mik a bájolás ellenszerei, meglelhető-e a gyilkos a tetemrehívás módszerével, mit gyógyít a kinin, a kőrisbogár vagy a koponyavirág, s miket, mit és hogyan ettek eleink a 17. században, és egyáltalán, hogyan gondolkodtak, éltek, szenvedtek és gyógyítottak akkoriban.

 

Mivel az orvos- és gyógyszerészettörténet alapszövegei mindeddig magyarul gyakorlatilag hozzáférhetetlenek voltak, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOMKL) 2009-ben, e hiány pótlására szöveggyűjtemény-sorozatot indított. A sorozat kötetei egy-egy korszak orvosi gondolkodásáról, gyakorlatáról, közegészségügyéről és gyógyszerészetéről adnak képet. Az egyes, tudományos értékű bevezető tanulmánnyal, ajánló bibliográfiával, bőséges jegyzetapparátussal és informatív bevezetőkkel ellátott, gazdagon illusztrált kötetek az ókor, a középkor, a reneszánsz, a felvilágosodás, illetve a 19. század tudományát mutatják be, színvonalasan fordított eredeti szövegek segítségével. Effajta sorozat információink szerint eddig sehol a világon nem jelent még meg, így a maga nemében úttörő vállalkozásnak számít.

 

Első kötetünk „Medicina Renata – reneszánsz orvostörténeti szöveggyűjtemény” 2009-ben jelent meg. Második kötetünk első része a „Medicina Illuminata” a 17. század orvostudományát és gyógyszerészetét mutatja be. Sorozatunk hármas célt szolgál: egyrészt a tudománytörténészek munkáját kívánja segíteni, másrészt az általános művelődéstörténet egyetemi oktatásához kíván jól használható segédletet adni, harmadrészt pedig a művelődéstörténet iránt érdeklődő nagyközönség körében is olvasókat remél. Május 12-i beszélgetésünkön a korszak kutatói hívtuk meg, hogy tágabb kontextusban is értelmezhessük a szöveggyűjtemény anyagát!

 

A beszélgetés résztvevői:

 

Boros Gábor filozófiatörténész, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Kontler László történész, Közép-európai Egyetem

Krász Lilla történész, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Magyar László András orvostörténész, SOMKL

Moderátor: Varga Benedek főigazgató, SOMKL

 

Időpont: 2016. május 12. 15:00 óra

Helyszín: A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár könyvtárépülete, 1023 Budapest, II. kerület, Török utca 12.

A kötet: Medicina Illuminata. Felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjtemény I. rész, 17. század. Szerk. Magyar László András. Bp., Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, 2015.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>