featured image
Uncategorized

Május 10-én 14 órakor folytatódik a PILLA 4! Következő előadó: Toronyi Zsuzsa

magyar_zsido_muzeum

 

Toronyi Zsuzsa előadása a nemrég megnyílt 100! | 100 év – 100 tárgy – A Magyar Zsidó Múzeum 100 éve című kiállításhoz kapcsolódik, ahol a centenárium alkalmából 100 tárgyon keresztül jelenik meg az intézmény és az általa bemutatott közösség sorsa. A Magyar Zsidó Múzeum az első világháború harmadik évében, 1916 januárjában Budapesten egy Hold utcai magánlakásban nyílt meg. Akkoriban a zsidó kultúra tárgyi emlékeinek gyűjtése és bemutatása új jelenség volt; az első hasonló intézményt 1895-ben, Bécsben hozták létre. A múzeum a zsidó emlékezet megőrzésének új intézménye lett, közösségek, családok és magánszemélyek juttatták el a gyűjteménynek mindazt, amit megőrzésre érdemesnek, a közösség bemutatásához fontosnak éreztek. A múzeum gyűjteménye hű tükrévé vált annak, hogy mikor, mit, milyen hangsúlyokkal éreztek megőrzésre érdemesnek, és a közösség változó önképének, társadalmi szerepvállalásának bemutatásához fontosnak. A kiállítás megnyitószövege itt olvasható: http://magyarmuzeumok.hu/kiallitas/3188_gyujtemeny_es_kozosseg_

Toronyi Zsuzsa 1994-óta dolgozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, 2014-ig a levéltári gyűjtemény vezetőjeként, 2014 novembere óta az akkor újraegyesített intézmény igazgatójaként. 2016-ban a centenáriumát ünneplő múzeum teljes rekonstrukciója mellett az intézmény történetéről és a zsidó muzeológia elméleti kérdéseiről írt PhD disszertáció védésére készül.

Ahogy a PILLA korábbi sorozatinál már megszokhattuk, az idei előadások is különféle tematikai mondanivaló köré rendeződnek. 2016-ban a közösségi identitás, közösségi emlékezet múzeumi reprezentációjával foglalkoznak az előadások. A kerekasztal beszélgetés pedig a múzeumok társadalmi szerepét, társadalmi szerepvállalását vizsgálja. Mindkét esetben hangsúlyt helyezünk arra, miként építik be az egyes intézmények a fenntartó közösség problémáit, kérdéseit programjukba, kiállításterveikbe.

A „PILLA 4” ELŐTTÜNK ÁLLÓ PROGRAMJA

2016. május 10. Toronyi Zsuzsa („A Zsidó Múzeum megújuló állandó kiállítása” Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

2016.május 24. A múzeum, mint társadalmi intézmény. Panelbeszélgetés

Béres Mária (Koszta József Múzeum, Szentes),

Csapláros Andrea (Savaria Múzeum, Szombathely),

Sári Zsolt (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre),

Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum),

Varga Benedek (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum).

 

Az előadások kéthetente kedden 14:00 órakor kezdődnek. Az előadás ideje 50-60 perc. Utána 15-30 perc beszélgetés és vita. Az alkalomról felvétel készül, amelyet a Youtube-csatornánkon megosztunk. A korábbiak már megtekinthetők: https://www.youtube.com/user/TheSOMKL

 

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár (Ez a Könyvtárunk épülete, nem a Múzeumé!) Cím: Budapest II., Török utca 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024