featured image of the post
Kiállítás Archívum

A gyógyszeres rákterápia egyik úttörője: Orient Gyula

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum most a gyógyszeres rákterápia egyik első kutatójára, Orient Gyulára koncentrál „A hónap műtárgya” sorozatában.

Orient Gyula gyógyszerészi oklevelét 1891-ben szerezte a budapesti egyetemen, doktorátusát 1900-ban Kolozsvárott. Először Csetneken vásárolt gyógyszertárat, majd a kolozsvári egyetemen folytatta munkáját. 1906-ban orvosi oklevelet is szerzett, majd külföldi tanulmányútra ment.

Tudományos munkásságát számos cikke, tanulmánya, könyve tükrözi, melyek a gyógyszerészet, a gyógyszerészeti vegytan, toxikológia, galenika, analitikus vegytan, bakteriológia és a gyógyszerészet története tárgykörében születtek. Több honi és külföldi tudományos társaságnak is tagja volt. Nevéhez fűződik a Kolozsvárott kiállított, általa gyűjtött gyógyszerészet-történeti gyűjtemény létrejötte is.

Legkiemelkedőbb teljesítményét a gyógyszer-, illetve a rákkutatás terén érte el. Orient kutatásai alkalmával arra figyelt fel, hogy a várandós nők vizelete ugyanolyan reakciókat mutat, mint a rákos betegeké. Ebből kiindulva a placenta által termelt anyagokkal kezdett kísérletezni. Kutatásait kiterjesztette a beteg sejtekben végbemenő kénleválás folyamatára is. Eredményeit számos külföldi lapban közölte, a bécsi egyetemen előadás formájában is a szakmai közönség elé tárta. Ez irányú kutatásainak és munkájának eredménye az Antineoplasmin nevű gyógyszer, mely a rákgyógyítás területén a maga korában reményt keltő szer volt különösen azoknál a betegeknél, akiknél a röntgen és a sugárterápia nem hozott eredményt. „Az Antineoplasminnak nevezett készítményemben a hatásos anyagok nemcsak a tumor növekedését akadályozzák meg, hanem a közérzet oly fokú javulását váltják ki, hogy a még oly súlyos beteg is, házi teendőit zavartalanul végezheti” – írta gyógyszerismertetőjében. Orient azonban nemcsak gyógyszerész volt, hanem orvos is. Így Kolozsvárott rendelőt is nyitott, ahol betegeit nemcsak gyógyszeresen, hanem röntgensugárral és rádiummal is kezelte.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum most azokat a tárgyakat válogatta ki gyűjteményéből, amelyek a neves gyógyszerész személyéhez köthetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024