featured image
Arany Sas Patikamúzeum Programok

A mi hősünk: Semmelweis Ignác

muzeumok_ejszakaja_2016

Múzeumok Éjszakája a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és az Arany Sas Patikamúzeumban 2016. június 25-én.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nem csupán a híres nőgyógyász nevét viseli: a tabáni műemléképület Semmelweis Ignác szülőháza, a madárcsicsergéstől hangos kert hamvainak nyugvóhelye. Mi mással is csatlakozhatott volna az intézmény a Múzeumok Éjszakájának idei „Hősök, felfedezők, újítók” tematikájához, mint azokkal az eredményekkel, amelyek az elmúlt egy évben Semmelweis halálának 150. évfordulója alkalmából születtek meg. Most bárki kipróbálhatja azt a résztvevő színházi játékot, amelyet eddig csak középiskolás diákok élvezhettek, a bűnügyi helyszínelős sorozatok hangulatát idéző film premier előtti vetítésén végig követhetjük a Semmelweis-arcrekonstrukció folyamatát, és meghallgathatjuk a legfrissebb, legelképesztőbb kutatások eredményeit is. Aki pedig bírja a gyűrődést, 18 pluszos éjféli tárlatvezetésre várjuk.
A buliból az Arany Sas Patikamúzeum sem maradhat ki, itt két időpontban mesélnek szakértő muzeológusaink a gyógyszerészet és az alkímia múltjáról. Egy éjszaka, ahol a múzeumi munka lényegére derül fény!

som-éjSemmelweis Orvostörténeti Múzeum
1013 Budapest I., Apród utca 1-3.

(14.30 Reflex – Technikai okok miatt elmarad! Szíves elnézésüket kérjük!)

17.00 Reflex – Résztvevő színházi játék felnőtteknek

A történet röviden: Kolozsy Péter ígéretes nőgyógyász Pesten a 19. század közepén. Felkérik, hogy folytassa pályáját az Orvosi Kamara alelnökeként Bécsben. Menjen vagy maradjon? A családja és saját karrierje érdekeit nézze, vagy támogassa meg nem értett barátját és az általa képviselt felfedezést? A barát neve: Semmelweis Ignác. Te mit tennél? Megtagadnád barátodat és azt, amiben hiszel a jövőd érdekében?

A Káva Kulturális Műhely olyan fiktív történetet jelenít meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, amely segít megérteni Semmelweis Ignác életkrízisét, és felkelteti az érdeklődést az egyik leghíresebb magyar orvos életműve iránt.

A regisztráció mindkét előadásra kötelező! Előadásonként 30 résztvevőt tudunk fogadni.
Jelentkezés: Kómár Hanna múzeumpedagógus
Telefon: +36-1-201-1577, +36-1-375-3533
E-mail:
komarhanna@semmelweis.museum.hu

 

semfoto_0119.30   Volt-e Semmelweisnek pszichiátriai betegsége? – ifj. Wernigg Róbert, pszichiáter és pszichoterapeuta, megyei tiszti főorvos előadása legfrissebb kutatási eredményeiről

20.00   A Semmelweis-jelenség – Varga Benedek, történész, a SOM főigazgatójának előadása. Ki volt valójában Semmelweis Ignác, hogyan formálta a róla kialakított képet az utókor? Miként befolyásolta egy-egy korszak Semmelweis-képe ábrázolásának és interpretációjának módját?

20.45   Hogy nézett volna ki 47 évesen Semmelweis Ignác, ha egészséges? A Semmelweis Ignác koponyája alapján most elkészült fej- és arcrekonstrukció leleplezése
Semmelweis Ignác csontjait halálának századik évfordulóján, 1965-ben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba, szülőháza kertjébe helyezték, miután maradványait megvizsgálták és koponyájáról gipszmásolat készült. Ez a SOM gyűjteményében őrzött gipsz koponyamásolat volt az alapja annak a rekonstrukciónak, amelyet Kustár Ágnes, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa készített el.

21.00   PREMIER ELŐTTI VETÍTÉS: Semmelweis arca
A szokatlan képi világú filmben egyszerre bontjuk le a Semmelweis Ignácról kialakult képet, illetve építjük fel arcrekonstrukcióját. Tégy félre mindent, amit eddig a múzeumi ismeretterjesztő filmekről gondoltál, ezúttal pörgősen, látványosan tárulnak fel a most elkészült fej- és arcrekonstrukció természet- és történettudományi alapjai. A hónapokon át forgatott film külön érdekessége, hogy csak az utolsó pillanatban, a rekonstrukció elkészülte után derült ki az eredmény, egyúttal a film csattanója. A filmet a SOM megbízásából, az NKA támogatásával és a Real Pictures közreműködésével Kiss-Stefán Mónika rendezte.

21.30   Szembe nézhetünk-e Semmelweis igazi arcával? Beszélgetés a fejrekonstrukció és a film alkotóival: kulisszatitkok, szakmai viták, eltérő és hasonló nézőpontok.
Résztvevők:
Balikó András, szobrászművész
Kiss-Stefán Mónika, rendező, forgatókönyvíró
Kustár Ágnes, antropológus, arcrekonstruktőr
Magyar Lóránt, igazságügyi orvosszakértő
Varga Benedek, történész
Moderátor: Berényi Marianna, a projekt koordinátora

23.30   Éjféli tárlatvezetés Semmelweis szellemében! Milyen eszközökkel dolgozhatott a híres orvos? Mit használtak a 19. századi nők a nehezebb napokon? Hogyan védekeztek? 18 pluszos tárlatvezetés ezúttal nem csupán az „anyák megmentőjéről”, hanem az anyákról is!

Arany Sas Patikamúzeum
Cím: 1014 Budapest, Tárnok u. 18.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum hagyományainak megfelelően az Arany Sas Patikamúzeumban kurátori tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket. A vendégek a középkori alapokon nyugvó épület alsó szintjén végigjárhatják az officinát (a vevők kiszolgálására szolgáló helyiséget) az átadóablakkal összekötött laboratóriumot, valamint a szakma múltját bemutató kiállítást. Szóba kerül az alkímia, a gyógyszerészet története, művészettörténeti érdekességekkel fűszerezve. Időpontok:

19.00 Horányi Ildikó főmuzeológus tárlatvezetése

21.00 Jancsikity Erzsébet főmuzeológus tárlatvezetése
Facebook: https://www.facebook.com/SOMuseum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024