featured image
Uncategorized

A SPANYOLLÉGYTŐL A KOPONYAVIRÁGIG. KÖNYVBEMUTATÓ A SOM-BAN

medicina_illuminata

 

Könyvbemutató és beszélgetés a SOM-ban a múzeum Medicina Illuminata című felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjteménye apropóján 2016. május 12-én 15 órától. Aki kérdez: Varga Benedek főigazgató, aki válaszol: Boros Gábor, Kontler László, Krász Lilla, Magyar László,

 

A Medicina Illuminata szövegeiből egyebek közt megtudhatjuk hogyan működnek az izomrostok, hogyan kell eret festeni, milyen a légy ormánya, mire való a csikló, mik a bájolás ellenszerei, meglelhető-e a gyilkos a tetemrehívás módszerével, mit gyógyít a kinin, a kőrisbogár vagy a koponyavirág, s miket, mit és hogyan ettek eleink a 17. században, és egyáltalán, hogyan gondolkodtak, éltek, szenvedtek és gyógyítottak akkoriban.

 

Mivel az orvos- és gyógyszerészettörténet alapszövegei mindeddig magyarul gyakorlatilag hozzáférhetetlenek voltak, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOMKL) 2009-ben, e hiány pótlására szöveggyűjtemény-sorozatot indított. A sorozat kötetei egy-egy korszak orvosi gondolkodásáról, gyakorlatáról, közegészségügyéről és gyógyszerészetéről adnak képet. Az egyes, tudományos értékű bevezető tanulmánnyal, ajánló bibliográfiával, bőséges jegyzetapparátussal és informatív bevezetőkkel ellátott, gazdagon illusztrált kötetek az ókor, a középkor, a reneszánsz, a felvilágosodás, illetve a 19. század tudományát mutatják be, színvonalasan fordított eredeti szövegek segítségével. Effajta sorozat információink szerint eddig sehol a világon nem jelent még meg, így a maga nemében úttörő vállalkozásnak számít.

 

Első kötetünk „Medicina Renata – reneszánsz orvostörténeti szöveggyűjtemény” 2009-ben jelent meg. Második kötetünk első része a „Medicina Illuminata” a 17. század orvostudományát és gyógyszerészetét mutatja be. Sorozatunk hármas célt szolgál: egyrészt a tudománytörténészek munkáját kívánja segíteni, másrészt az általános művelődéstörténet egyetemi oktatásához kíván jól használható segédletet adni, harmadrészt pedig a művelődéstörténet iránt érdeklődő nagyközönség körében is olvasókat remél. Május 12-i beszélgetésünkön a korszak kutatói hívtuk meg, hogy tágabb kontextusban is értelmezhessük a szöveggyűjtemény anyagát!

 

A beszélgetés résztvevői:

 

Boros Gábor filozófiatörténész, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Kontler László történész, Közép-európai Egyetem

Krász Lilla történész, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Magyar László András orvostörténész, SOMKL

Moderátor: Varga Benedek főigazgató, SOMKL

 

Időpont: 2016. május 12. 15:00 óra

Helyszín: A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár könyvtárépülete, 1023 Budapest, II. kerület, Török utca 12.

A kötet: Medicina Illuminata. Felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjtemény I. rész, 17. század. Szerk. Magyar László András. Bp., Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, 2015.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024