featured image
Hírek

Április 12-én 14 órakor folytatódik a PILLA 4! Következő előadó: András Edit

Az idei első előadónk, dr. Pusztai Tamás régész-múzeumigazgatót (az előadás megtekinthető itt) követően dr. András EditPrivát nacionalizmus közintézményben. Dilemmák: meddig lehet és meddig kell elmenni?” című előadása következik. Az ingyenes szakmai szeminárium a „Képzelt közösségek. Magánképzetek. Privát nacionalizmus” című kiállításhoz kapcsolódik, amelyet 2015 őszén tekinthettünk meg a Fővárosi Képtárban és a Budapest Galériában.

andras_editDr. András Edit, művészettörténész és műkritikus az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa. Közép-Kelet-Európai kortárs művészettel és kritikai elméletekkel foglalkozik. Rendszeresen vesz részt nemzetközi konferenciákon, és tart előadásokat illetve kurzusokat a régióban. Publikációi hazai és idegen nyelvű nemzetközi szakfolyóiratokban, tanulmánykötetekben és katalógusokban jelennek meg. A Gender Check. Femininity and Masculinity in the Art of Eastern Europe kiállítás (MUMOK, Bécs, 2009) magyar referense. A Clark Art Institute (Williamstown, Massachusetts, USA) által szervezett Thinking Art History in East-Central Europe szemináriumsorozat (2010-2012) magyar törzstagja. A Privát Nacionalizmus Projekt teoretikusa, a budapesti kiállítás kurátora.

Ahogy a PILLA korábbi sorozatinál már megszokhattuk, az idei előadások is különféle tematikai mondanivaló köré rendeződnek. 2016-ban a közösségi identitás, közösségi emlékezet múzeumi reprezentációjával foglalkoznak az előadások. A kerekasztal beszélgetés pedig a múzeumok társadalmi szerepét, társadalmi szerepvállalását vizsgálja. Mindkét esetben hangsúlyt helyezünk arra, miként építik be az egyes intézmények a fenntartó közösség problémáit, kérdéseit programjukba, kiállításterveikbe.

privat_nacionalizmus A „PILLA 4” ELŐTTÜNK ÁLLÓ PROGRAMJA

április 12. András Edit: Privát nacionalizmus közintézményben. Dilemmák: meddig lehet és meddig kell elmenni? („Képzelt közösségek. Magánképzetek. Privát nacionalizmus.” Fővárosi Képtár, Budapest Galéria

április 26. Kuti Klára: Mi és a többiek – a tatai német nemzetiségi múzeum kiállításának története („Mi és a többiek – Wir und die Anderen.” A Tatai Német Nemzetiségi Múzeum állandó kiállításának első szakasza)

május 10. Toronyi Zsuzsa („A Zsidó Múzeum megújuló állandó kiállítása” Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

május 24. A múzeum, mint társadalmi intézmény. Panelbeszélgetés

Béres Mária (Koszta József Múzeum, Szentes),

Csapláros Andrea (Savaria Múzeum, Szombathely),

Sári Zsolt (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre),

Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum),

Varga Benedek (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum).

Az előadások kéthetente kedden 14:00 órakor kezdődnek. Az előadás ideje 50-60 perc. Utána 15-30 perc beszélgetés és vita. Az alkalomról felvétel készül, amelyet a Youtube-csatornánkon megosztunk.

 

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár (Ez a Könyvtárunk épülete, nem a Múzeumé!) Cím: Budapest II., Török utca 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024