featured image
Állandó kiállítás Programok

AZ IRODALOM, A MŰVÉSZET ÉS A TÖRTÉNELEM RANDEVÚJA A BONCASZTALON

“Minthogy minden élőnek teste van, mindenki máshogy filozofál róla. „

(Tompa Andrea, Fejtől s lábtól)

Beszélgetés Tompa Andrea íróval, Oltai Kata művészettörténésszel, Varga Benedek orvostörténésszel a test és az identitás kapcsolatáról egy kortárs irodalmi mű kapcsán 2016. április 7-én 17 órától a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A beszélgetést speciális résztvevő foglalkozás követi.

A XX. század elejének történelmi, területi és társadalmi kérdései, változásai szövik két identitását kereső fiatal életét, akik önálló úton, orvosként szeretnének mások és saját életük gyógyítóivá válni. Az orvoslás kérdésein keresztül jutnak el önmaguk belsejébe és a társadalom szövetébe, testébe Tompa Andrea Fejtől s lábtól című kötetében. Beszélgetésünk során mi hasonló célt tűzünk ki: egy író, egy művészettörténész és egy orvostörténész indul el ezen az úton, hogy a hallgatósággal együtt az emberi test, az ahhoz való viszony történetén, jelenén keresztül diagnosztizáljon, vágjon fel krónikus társadalmi sebeket.

A beszélgetés után két médium izgalmas párbeszédére invitáljuk az érdeklődőket: Tompa Andrea szövege egy évszázaddal ezelőtti kor dilemmáin és vívódásain keresztül nyúl a nyelv finom műszerével a jelen olvasójához, szembesítve bennünket azzal, hogy más korokkal párhuzamosan, hogyan vizsgálhatjuk, boncolhatjuk saját lényegünk. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár kiállításának tárgyegyüttese pedig sok olyan történetet és ismeretet mutat fel számunkra, amit a fiktív szövegtér szereplői is megismerhettek, amin keresztül a tudás rendszereiről, emberi kapcsolataikról, önmagunk lényegéről gondolkodhatunk el.

PROGRAM

17.00 Test és identitás. Beszélgetés

Résztvevők:

Tompa Andrea – író, színikritikus. A Fejtől s lábtól (2013), A hóhér háza (2010, 2015) regények szerzője

Oltai Kata – művészettörténész, több kiállítás kurátora, amely a testképpel, „testrészpolitikával” foglalkozott

Varga Benedek – múzeumi főigazgató, orvostörténész

IMG_6168

18.30 Feltáruló SZÖVEG/TESTEK. Interaktív irodalmi tárlatvezetés

Próbáld ki saját bőrödön, hogyan alkotja meg a test történetét egy kortárs regény és egy orvostörténeti kiállítás, vegyél részt a beszélgetést követően, egy ahhoz kapcsolódó tárlatvezetésen! Programunk rendhagyó utazás múzeumi térben és időben, melynek során kortárs irodalmi szöveg tereit térképezzük fel és alkotjuk meg. A tárlatvezetés során Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényében mélyedünk el a kiállítás különleges tárgyai mentén alakuló állomásokat bejárva. Lépj be anatómiai teátrumunkba, ahol szövegek által tárulnak fel terek és testek – és ahol te magad is boncolva leszel!

Részletek: https://semmelweismuseum.hu/kulonleges-muzeumpedagogiai-ajanlatunk/

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. 1013 Budapest I., Apród utca 1-3.

Figyelem! Az előadás ingyenes és nyitott. Az irodalmi tárlatvezetés viszont regisztrációhoz kötött, ára 500 Ft/fő. Jelentkezz mielőbb, mert létszám korlátozott, maximum 20 fő.

Regisztráció: sokidiana@semmelweis.museum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024