featured image
Hírek

Fuzionált a Semmelweis Orvostörténeti és a Magyar Nemzeti Múzeum

2017. februárjától társintézményként működik tovább a Magyar Nemzeti Múzeum és az eddig Semmelweis Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOMKL) néven ismert nemzetközi tekintélyű intézmény. A továbbra is országos múzeumként működő Magyar Nemzeti Múzeum-Semmelweis Múzeum Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár (MNM-SOMKL) főigazgatója Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetője, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Levéltárat dr. Kótyuk Erzsébet irányítja. Helyettesként dr. Magyar László segíti a munkáját.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár az elmúlt évtizedben a magyar muzeológia és az európai medicinatörténet megkerülhetetlen intézményévé vált. A gyűjtemény kvalitásával és nagyságával, a múzeum vándorkiállításaival, a muzeológusok előadásaikkal, az intézmény programjaival olyan elismeréseket érdemelt ki, mint az Év Múzeuma-díj, az Év Múzeumpedagógiai Programja, a Millenniumi Díj, miközben a Semmelweis-doktrína 2015-ben bekerülhetett az UNESCO Világemlékezet programjába.

Az alacsony költségvetéssel és kis létszámmal dolgozó múzeum munkatársai a gyűjteményezési, állományvédelmi, kutatói, kiállítás-szervezői, kurátori illetve múzeumpedagógiai feladataik mellett olyan szakterületek ellátását is vállalták eddig, amelyek nem tartoznak feladatkörükbe: arculattervezés, terembérlés, szállítás, tárgymozgatás, műszaki feladatok. Ahhoz, hogy az intézmény tovább tudjon lépni a megkezdett úton, szükségessé vált, hogy a felsorolt területeken magasabb szintű szakmai feltételeknek is megfelelhessen. Ezt a szakmai környezetet 2017 februárjától a Magyar Nemzeti Múzeum teremti meg, amely többek között olyan intézményekkel dolgozik hasonló módon együtt, mint a visegrádi Mátyás Király Múzeum, a sárospataki Rákóczi Múzeum vagy az Esztergomi Vármúzeum.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024