featured image
Hírek Múzeumpedagógia

Ingyenes múzeumi programok családoknak a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

alkim

 

Az ENSZ kezdeményezésére 1994 óta május 15-e a Család Nemzetközi Napja. A Kultúráért Felelős Államtitkárság az EMMI más államtitkárságaival karöltve szeretné több módon is felhívni a figyelmet a család szerepének fontosságára. Ennek köszönhetően a gyermeknaphoz legközelebb eső hétvégén, azaz MÁJUS 29-ÉN, VASÁRNAP több vidéki és fővárosi múzeum vállalta, hogy ingyenes foglalkozásokkal várja a kisebb és nagyobb gyerekkel érkező szülőket, nagyszülőket.
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOM) a következő programokkal szeretné meglepni a családokat az ingyenes nyitva tartás mellett:
A múzeum (1013 Budapest I., Apród utca 1-3.) állandó kiállításához kapcsolódva a családokat 2016. május 29-én 11 órára várjuk az Egyiptom, a múmiák világa című foglalkozásunkra, valamint 15 órára az Arany Sas Patikamúzeumba (1014 Budapest, I. Tárnok u. 18.) a Harry Potter igaz története című múzeumi játékra. Mindkét foglalkozás a korlátozott férőhely miatt regisztrációhoz kötött! Jelentkezési határidő: 2016. május 27. 14 óra

Egyiptom, a múmiák világa
Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
A múzeumi óra az ókori Egyiptom világába kalauzol: bemutatja a tudományos és orvosi ismereteket, a vallást és a túlvilági életet, illetve a mumifikálás folyamatát. Az óra során bemutatjuk a Ptolemaiosz korból származó múmiafejet, a sólyommúmiát, megismerkedünk az amulettekkel. Az orvosi gyakorlat és a mágia elválaszthatatlan volt egymástól, ezért a résztvevők az óra keretében gyakorlatban kipróbálhatják a múmiakészítést, és amulettet is festhetnek az örökkévalóság mágikus előkészítéséhez.
Regisztráció: Scheffer Krisztina
Tel: 06/1/20 11 577
semmelweis@museum.hu

Harry Potter igaz története
Helyszín: Arany Sas Patikamúzeum
A múzeumi óra J.K Rowling Harry Potter és a Bölcsek Köve című regényét dolgozza fel – egy igazán autentikus környezetben, a budavári Arany Sas Patikamúzeumban. Alapvető célunk a Harry Potter-történet tudományos és mitológiai hátterének feltárása. Arra a kérdésre keressük a választ, hogy az alkímia, a jatrokémia, az asztrológia és az orvostudomány hogyan hatott a regényszövegre. A tematikus tárlatvezetés során olyan motívumok nyomába eredünk, mint pl. a bölcsek köve, az életelixír és a kvintesszencia; olyan különleges gyógynövényeket mutatunk be, mint pl. az aszfodéloszgyökér, az üröm és a mandragóra, s olyan legendás lényekről beszélgetünk, mint pl. az unikornis, a kígyó és a sárkány. A résztvevőknek azt is megmutatjuk, hogy néz ki egy igazi bezoár. A Patikamúzeum érdekessége az ún. alkimista műhely, amely akár Piton professzor bájitalórájának helyszíne is lehetne. Az alkímia viszont nemcsak misztikus tudomány, hanem jelentékenyen hozzájárult a modern kémia kialakulásához is. Ennek kapcsán bemutatjuk az alkimisták alapvető kísérleti eszközeit és felvázoljuk a gyógyszerészet kialakulását, önálló tudománnyá válását.
Látogassatok el az Arany Sas Patikamúzeumba, és éljétek át Harry Potter kalandjait!
Regisztráció: Dr. Jancsikity Erzsébet
Tel: 06/1/20 11 577
semmelweis@museum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024