featured image of the post
Programok

On the Spot: 9 hónap alatt a Föld körül | filmvetítés-sorozat

(A program regisztrációköteles!)

A szülészet születése című időszaki kiállításunk, amely tavaly a Semmelweis-emlékév során nyílt meg, hamarosan átadja helyét egy új tárlatnak.

A kiállítás lezáró akkordjaként márciusban minden héten csütörtökön levetítünk egy epizódot a Prima Primissima és Pulitzer-emlékdíjas ON THE SPOT sorozatából. A 12 részes sorozatból 4 epizódot láthattok majd a múzeumban, 4 héten át.

A 9 HÓNAP ALATT A FÖLD KÖRÜL című sorozatban Cseke Eszter és S. Takács András a születés apropóján járja körül a világot. A műsor hetedik évadát több mint másfél éven át forgatták Ázsiától Amerikáig. A világ leghíresebb bábáival dolgoztak, néha békés születésházban, máskor háborús övezetben, vagy épp katasztrófa sújtotta területen. Több kérdésre keresték a választ. Hogyan hat a háború a terhességre? Milyen menekültnek születni? Milyen egy háborítatlan születés Balin? Vajon hogyan befolyásolják az életünket a születésünk körülményei? A műsor legalább annyira szól arról, hogy hova születünk, mint arról, hogy hogyan.

A vetítések kezdete 17:00.

2019. március 7.: Cseke Eszter és S. Takács András Mexikóba utazik, hogy egy különleges születésházban mutassa meg, milyen a háborítatlan szülés. Ősi maja tradíciók a hegyekben, modern papa-mama jóga a városban, egy orvos, aki úgy döntött, hogy bába lesz, és exkluzív felvételek egy megrázóan emberi szülésről.

2019. március 14.: Angelina, Mexikó egyik leghíresebb indián bábája, aki egy Tepotzlán nevű kisvárosban él a hegyek alatt. Több mint tíz évig vezetett egy születésházat, ahol több ezer babát segített a világra jönni. Angelina egész élete a születésről szól, rendszeresen hívják külföldi konferenciákra, ugyanis a hagyományos indián bábák tudása mellett modern és alternatív gyógymódokkal is foglalkozik.

2019. március 21.: Cseke Eszter és S. Takács András Bali szigetéről jelentkeznek. Indonézia legtisztább falujában él a világ egyik leghíresebb bábája, az amerikai Robin Lim, aki azután kezdett el szülészettel foglalkozni, hogy a testvére terhesen meghalt az Egyesült Államokban, orvosi figyelmetlenség következtében… Robin Limhez ma messze földről járnak különleges rendelőjébe a várandós asszonyok szülni. A bábáról szóló portréban megismerjük a balinéz tradíciókat a méhlepény eltemetésétől a csecsemőkori ceremóniákig, és megszületik egy balinéz baba is, akinek természetesen ugyanazt a dalt éneklik a születése pillanatában, mint annak a több ezer újszülöttnek, aki eddig itt jött a világra.

2019. március 28. (BETELT!):  Párhuzamos történet egy háborús övezetből és egy katasztrófa sújtotta régióból: születés a Gázai-övezetben és a Fülöp-szigeteken. Cseke Eszter és S. Takács András a tőlük megszokott közelségből mutatják meg az élet legelső pillanatát különböző kultúrákban.
A filmvetítés végén sor kerül egy beszélgetésre is a dokumentumfilm-sorozat készítőivel, Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással. A beszélgetést múzeumunk munkatársa, A szülészet születése című kiállítás kurátora, Scheffer Krisztina moderálja majd.

A vetítéseknek az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum ad otthont. (1013 Budapest, Apród utca 1-3.)

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Maximum létszám: 60 fő
Regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: sajto.semmelweis@gmail.com

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024