featured image
Múzeumpedagógia Programok

REFLEX – SEMMELWEIS IGNÁC KRÍZISE ÖRÖK

 

Résztvevő színházi játék tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek Semmelweis Ignác szülőházában, végső nyughelyén, a róla elnevezett múzeumban, személyes tárgyai közelében. Fiktív történet, valóságos elemekkel.

kávaA történet röviden: Balladi József ígéretes orvos Pesten a 19. század közepén. Felkérik, hogy folytassa pályáját a rangos bécsi egyetem nőgyógyászaként, tanáraként. Menjen vagy maradjon? A családja és saját karrierje érdekeit nézze, vagy támogassa meg nem értett barátját. A barát neve: Semmelweis Ignác. Te mit tennél? Megtagadnád barátodat a jövőd érdekében?

A Káva Kulturális Műhely olyan fiktív történetet jelenít meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, amely segít megérteni Semmelweis Ignác életkrízisét, és felkelteti az érdeklődést az egyik leghíresebb magyar orvos életműve iránt.
Bori Viktor színész-drámatanár

 

Következő időpontok:

2015. november 2. 10.00-12.30 (erre a napra a létszám betelt)

2015. november 3. 10.00-12.30 (erre a napra a létszám betelt)

2015. november 17. 10.00-12.30 (erre a napra a létszám betelt)

2015. november 18. 9.00-11.30 (erre a napra a létszám betelt)

2015. december 14. 10.00-12.30 (erre a napra a létszám betelt)

2015. december 15. 10.00 – 12.30 (erre a napra a létszám betelt)

2015. december 16. 8.30-11.00 (erre a napra a létszám betelt)

 

káva-2Jelentkezés: Kómár Hanna múzeumpedagógus
Telefon: +36-1-201-1577, +36-1-375-3533
E-mail: komarhanna@semmelweis.museum.hu

Belépő: 500 Ft/fő

Helyszín: 1013 Budapest, Apród utca 1-3.

Facebook: https://www.facebook.com/SOMuseum

 

 

Háttér

150 évvel ezelőtt halt meg Semmelweis Ignác (1818-1865), a világszerte legismertebb és leginkább tisztelt magyar orvos. Élettörténete, a felfedezésével szemben tapasztalt korabeli ellenállás mélyen beívódott a kulturális emlékezetbe. Ahogy Semmelweis emlékezetének több rétege van, úgy kultusza is számos jól látható korszakkal rendelkezik. A máig tartó megújulást jelzi az 1996-ban eredetileg az USA-ban megjelent kifejezés, a Semmelweis-reflex, amely arra a magatartásmintára utal, amelynek során a szakmai közösség reflexszerűen elutasít valamely új felfedezést, elképzelést, magyarázatot, annak szokatlanul újszerű mivolta miatt.

Semmelweis-reflex olyan általános emberi probléma, amely a mai napig akadályt jelent sokak számára. Semmelweis Ignác a megfojtott tehetség metaforájává vált. A Káva Kulturális Műhely ezt a metaforát viszi tovább a résztvevő színházi játékában. Olyan történten keresztül foglalkoznak a fiatalokkal, amely parallel Semmelweis Ignác élettörténetével, élethelyzetével, a körülötte zajló tehetségpusztító reflexszel.

A résztvevő színházi játék a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításában, a Semmelweis-emlékszoba előtt, az orvos személyes tárgyai, művei között elevenedik meg, ahol a fiatal felnőttek és középiskolások amellett, hogy ismerkednek Semmelweis Ignác életútjával, megérthetik ezt a jelenséget, megvizsgálhatják azt, hogy hogyan lehet kezelni, legyenek az elutasított vagy az elutasító szerepében. A program alatt két metodika forr össze: a Káva Kulturális Műhely és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum múzeumpedagógiai gyakorlata, hiszen az előadás után rövid, igény és a résztvevők habitusa szerinti tárlatvezetés vezeti vissza a látogatókat a díszletek közül a múzeumi tárgyak világába.

 

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

A híres orvos szülő- és sírhelyeként is ismert Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár az orvostörténelmet az egyetemes történelem olyan részének tekinti, amely természettudományos, kulturális és művelődési jelenségek komplex vizsgálatával deríthető fel és mutatható be, mely egyben a múlt ismeretének újszerű, szokatlan, egyetemes és mindenki számára izgalmas területe. Az intézmény működése során folyamatos megújulásra törekszik, amelyben időszaki kiállításai, rendezvényei, múzeumpedagógiai programjai kiemelt szerepet játszanak. Ugyanakkor Semmelweis Ignác életművét – a SOM felterjesztése alapján – az UNESCO 2013 júniusában a Világemlékezet részévé nyilvánította, az idei esztendőt pedig Semmelweis-emlékévvé, így hívva fel a figyelmet a híres magyar orvos halálának 150. évfordulójára. Az ehhez kapcsolódó események sorában kiemelt szerepet kapna a középiskolás korosztály és a fiatal felnőttek megszólításában a résztvevő színházi előadás.

 

A Káva Kulturális Műhely

A Káva 1996 óta magas szakmai színvonalon, elismerten működő, hazai és nemzetközi programokat bonyolító független színházi műhely. Fő tevékenysége résztvevő színházi előadások készítése és rendszeres megvalósítása általános és középiskolai csoportoknak, ugyanakkor a társulat elkötelezett drámaprogramok és hosszabb távú drámaprojektek megvalósításában is. A társulat az ország különböző pontjain főként 7-18 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok csoportjaival dolgozik, de felnőttek számára is létrehoz résztvevő színházi előadásokat. A Káva nagy hangsúlyt fektet a hazai és a nemzetközi szakmai együttműködésekre és a disszeminációra: könyveket és filmeket ad ki a munkájáról, workshopokat, képzéseket, konferenciákat is szervez az előadásaik által felvetett problémákkal, kérdésekkel kapcsolatban.

Web: http://www.kavaszinhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024