featured image of the post
Programok

Virágváró tavaszi ünnep

Rózsa- és virágváró tavaszi ünnepet tartunk a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban idén május 20–21-én, szombaton és vasárnap! Középpontban a család lesz, így elsősorban családi programokkal készülünk, ahol minden korosztály találhat az érdeklődésének megfelelő lehetőséget, miközben játékosan ismerheti meg a múzeum gyűjteményeit és az orvoslás történetének izgalmas epizódjait.

ÖREGSÉGSZIMULÁTOR
Honnan tudhatná egy gyermek és fiatal, hogy milyen lehet az idősek élete? Mit jelent lehajolni, lépcsőt járni, közelre vagy távolra nézni, esetleg bottal közlekedni? Gyerekprogramunk időskori testi panaszokat bemutató érzékenyítő játék, amelynek segítségével bárki könnyen megtanulhatja, hogy nagyszülei vagy idős rokonai hétköznapi életét milyen testi lehetőségek határozzák meg.

KREATÍV ALKOTÓ SAROK
Kertünk frissen nyíló rózsáiban csak itt szabad gyönyörködni, de rajzon, színezőn, hajtogatott papíron és filcből készült kitűzőn megörökíthetitek és magatokkal vihetitek! A kreatív sarokban felnőttek és gyerekek is alkothatnak egyedül vagy közösen.

ORVOSBÁCSI JÁTÉK
Interaktív családi játék, amelyben lépésről lépésre ismerhető meg a 20. század elejének hazai betegellátása a gyerekek szemszögéből. Ennek alapján történeteiket felelevenítve a családok megalkothatják saját legendáriumukból a játék modern változatát, a személyre szabott játékot pedig hazavihetik. Az állandó kiállításunkban analógiákat, párhuzamokat kereshettek a családi történetekhez.

RÓZSA(K)VÍZ
A majálisra kiemeljük gyűjteményünk ritkán látott műtárgyait is, olyan tárgyakat, amelyeket a rózsa felhasználása hívott életre a történelem során. Ebben a kiállításban megismerhetitek a rózsa gyógyászati használatát, a kvízzel pedig próbára tehetitek tudásotokat.

FELFEDEZŐ JÁTÉK
Állandó kiállításunk az év egészében látogatható, de most új „szemüveget” adunk hozzá. Hétvégi tematikánkhoz, a családhoz és családtörténetekhez, régi orvosok magánéletéhez tartozó apróságokra irányítjuk majd a figyelmet, a felfedező játék célba érése pedig új távlatokat nyit majd. A programból megismerhetitek a leghíresebb magyar orvosdinasztiákat is.

CSALÁDI GYÓGYNÖVÉNYISMERET
Miről ismerhetjük meg a legfontosabb gyógynövényeket? Hány érzékszervünk kell hozzá? És ha megtaláltuk, akkor mire használhatjuk? Foglalkozásunk arról szól, hogyan építhetjük be a gyógynövényeket a családi patikába a hétköznapokban.

ANYA-GYEREK FOTÓSAROK AZ ANYASÁG SZOBRÁNÁL
Kertünkben áll Semmelweis Ignác, az anyák megmentője előtt tisztelgő szobor, amely Borsos Miklós alkotásaként az Anyaság szobra nevet viseli. A karon ülő gyermekét tartó nőalak mellett egész nap lehet fotózkodni, a hétvégén készült képeket pedig megosztjuk Facebook-oldalunkon. A legtöbb lájkot kapó kép tulajdonosai SOM-os ajándékcsomagban részesülnek.

HÁZHOZ JÖN A MENTŐMÚZEUM
Három kollégánk érkezik testvérmúzeumunkból, a Mentőmúzeumból a hétvégére, és mentéstörténeti előadásokkal vesznek részt a programon. A „guruló múzeum” mobil vetítő és kiállító egysége a SOM előtti útszakaszon áll majd, könnyen észrevehető és hozzáférhető élményt nyújt minden korosztálynak. A legkisebbeknek a „Te is tudsz segíteni!” szituációs elemekből álló elsősegélynyújtó foglalkozással készülnek, gyermekek méretére szabott egyenruhákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024