featured image
Programok

STRESSZ, AMI ÖSSZETART? REJTETT ÉRZELMEK ÉS KAPCSOLATI DINAMIKA

0a4433d12cc66e78f74af4c6128328c2

 

Hogyan fér meg a biztonság és a stressz az otthon melegében?  Hogyan tudja egy pár jól kezelni a kapcsolatukat ért kihívásokat – és mi a helyzet, ha maga a kapcsolat a stresszforrás? „Térbalett” és „Pár-baj” a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, ahol 2015. november 5-én és 16-án 16.30-tól pszichológusokkal beszélgethetünk az otthon, a kapcsolatok és a stressz összefüggéseiről.

Selye János úgy tartotta, hogy a megfelelő mennyiségű stressz az élet sava, borsa. Baj csak akkor lesz, ha túl sok van belőle. A kapcsolatainkra különösen igaz ez a kettősség. Kapcsolataink jelentik számunkra a legtöbb örömöt és izgalmat, de innen származik a legtöbb fájdalmas kihívás és distressz is . Most induló előadás- és beszélgetéssorozatunkban a Kapcsolati Tudomány Kutatóműhely pszichológusaival gondolhatjuk tovább ezt a különös kettősséget.

 1. november 5. csütörtök 16.30 órától dr. Martos Tamás pszichológus „Pár-baj”Stressz és párkapcsolat címen arra hívja fel a figyelmet, hogy a jó stresszkezelés a párkapcsolat egésze szempontjából fontos. A rosszul működő kapcsolatokban a bizalmatlanság és konfliktusok annyi energiát emésztenek fel, hogy az elintézetlen külső ügyek is egyre megterhelőbbé válhatnak. Vajon hogyan segítheti egy pár egymást, amikor csak az egyiküket éri stresszhatás? Hányféleképpen reagálnak a párok? Létezik-e a páros stresszel együtt páros megküzdés?

A pszichológus november 16-án dr. Sallay Violával közösen folytatja a témát. „Térbalett” – rejtett érzelmek és kapcsolati dinamika az otthon terében címen arról lesz szó, milyen rejtett kapcsolati és érzelmi „koreográfiák” szerint működünk és hogyan jelenik meg ez az otthonunkban. Ha gondosan feltérképezzük az otthon terében megjelenő érzelmeket, akkor nehezen megfogalmazható kapcsolati mintázatok és megküzdési módok válnak átláthatóbbá. A szembenézés néha maga is stressztel, mégis gyakran megtisztító erejű lehet.

Előadók

Dr. Sallay Viola, pszichológus, családterapeuta, egyetemi adjunktus (SzTE Pszichológiai Intézet)
Dr. Martos Tamás, pszichológus, egyetemi docens (SE Mentálhigiéné Intézet)
a Kapcsolati Tudomány Kutatóműhely pszichológusai

Interjúkészítési lehetőségre előzetes egyeztetés után van lehetőség!

Időpontok:

 1. november 5. csütörtök 16.30 óra
  „Pár-baj” – Stressz és párkapcsolat
  Előadó: Dr. Martos Tamás pszichológus
 2. november 16. hétfő 16.30 óra
  „Térbalett” – rejtett érzelmek és kapcsolati dinamika az otthon terében
  Előadók: Dr. Sallay Viola és Dr. Martos Tamás pszichológusok

Kapcsolódó kiállítás: „Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói” – https://semmelweismuseum.hu/az-izgalom-biologiaja-selye-janos-es-a-stresszelmelet-dimenzioi/

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 1013 Budapest, Apród utca 1-3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Üres a hozzászólás mező.
A név nincs kitöltve.
Az email cím hibás vagy nincs kitöltve.
Hibás webcím.
Kapcsolat
Múzeum

H-1013 Budapest I.,
Apród utca 1-3.
+36-1-375-3533
semmelweis@museum.hu

Könyvtár

H-1023 Budapest II.,
Török utca 12.
+36-1-212-5421

Arany Sas

H-1014 Budapest I,
Tárnok u. 18.
+36-1-375-9772

Hírlevél

Semmelweis Museum logo

© MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2024